Terk edilmiş AVM sendromu

Fotoğraf sanatında yeni bir ekol var. Ekonomik nedenlerle kapatılıp terk edilen AVM’lerin fotoğraflarını çekiyorlar. Sadece bu terk edilmiş AVM’lerden oluşan fotoğraflarla açılmış sergiler bile...

Fotoğraf sanatında yeni bir ekol var. Ekonomik nedenlerle kapatılıp terk edilen AVM’lerin fotoğraflarını çekiyorlar. Sadece bu terk edilmiş AVM’lerden oluşan fotoğraflarla açılmış sergiler bile düzenleniyor.

Fotoğrafların hepsi çok ürkütücü. Bir zamanlar ışıl ışıl, cıvıl cıvıl olan lüks AVM’ler harabeye dönüşmüş, içinde in cin top oynuyor, ağaç bile çıkmış. Her taraf fareyle dolu, binalar sanki bombalanmış gibi.
Anladığım kadarıyla Amerika’da bunlardan fazla sayıda var; çünkü bu konuda açılan fotoğraf sergilerinde farklı bölgelerden AVM görülüyor.
Onca yatırım, onca para, onca beklenti çöpe atılmış, bir bombardıman sonrasını andıran görünümleriyle önümüzde duruyorlar. Bu fotoğrafları gördüğüm zaman, birbiri ardına AVM’ler açılan Türkiye’yi ürpererek hatırladım. “Acaba bizde de böyle bir görüntü oluşur mu?” diye endişelendim.
AMAZON.COM’UN YAPTIĞI
Hele amazon.com’dan gelen ve benim iki gün önce yazdığım konuyu duyunca endişem daha da arttı. Amerika kıyafet satışı piyasasına kendi markasını da yaratıp giren amazon.com, Walmart’tan sonra Amerika’nın en fazla kıyafet satışını gerçekleştirmiş durumda. Ayakkabı piyasasında da aynı şeyi yapmayı düşünüyorlar.
Yıllık ciroları 16 milyar 300 milyon dolar. Düşünsenize, ülkenin her yerinde iyi tasarımlanmış, büyük paralar yatırılmış mağazalar açanlar, artık satışta bir internet şirketinin çok çok gerisinde kalıyorlar. Önde gelenlerin toplam satışı bile amazon.com’un gerisinde kalıyor. Bunların üstüne bir de lüks AVM’lerde ödenen kiralar ve diğer masrafları ekleyince dayanabilmek mümkün değil tabii ki.
KÖTÜ HABERİ SEVMEM AMA...
Kötü haber verici olmak istemiyorum, ama AVM’lerin peş peşe açıldığı, dükkânların bir süredir kiraların yüksekliğinden şikâyet ettiği, talebin de düşmeye başladığı ülkemizi düşünmemek mümkün değil. İnşallah ABD’deki durum ülkemizde yaşanmaz, burada da terk edilmiş AVM’lerin fotoğraflarından oluşan bir sergi açıldığına ileride şahit olmayız.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Seçim sonucu neden böyle oldu? 12 Mayıs 2023 | 274 Okunma Kitabın ortasından konuşuyorum ve diğer lüzumsuz seçim notları 08 Mayıs 2023 | 264 Okunma Alevi tartışması 05 Mayıs 2023 | 249 Okunma Dün bu yazıyı yazarken... 01 Mayıs 2023 | 164 Okunma Mea Culpa 28 Nisan 2023 | 152 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar