Kürt koridorunun gizli ve derin tarihi

Bu tarih ABD başkenti Washington DC’de yazılmıştır, ama yanına İsrail konulmazsa tam anlaşılabilmesi mümkün değildir.Amerikan derin devletiyle ilgili bu gizli tarihi bilmeden bugün Amerikan yönetiminin bölgede...

Bu tarih ABD başkenti Washington DC’de yazılmıştır, ama yanına İsrail konulmazsa tam anlaşılabilmesi mümkün değildir.
Amerikan derin devletiyle ilgili bu gizli tarihi bilmeden bugün Amerikan yönetiminin bölgede Kürtlere neden bu kadar önem verdiğini ve stratejilerini neden onların üzerine kurmaya çalıştığını anlamanız mümkün değildir.
Amerikan derin devletinin ana kadrosunu oluşturan Neo-Con’lar güçlerinin zirvesinde oldukları 1980’li yılların sonuna doğru bir “devlet projesi” başlattılar.
Projenin hedefi, bölgemizde İsrail’in güvenli yaşamasını ve geleceğini tayin eden bir yapının oluşturulmasıydı.
A PLANI TÜRKİYE
Bu gibi durumlarda planlar hep alternatifli hazırlanır.
O dönemde İsrail’i koruma ve kollama hedefinin A planında Türkiye vardı.
Plan hazırlamaya girişen bu kişiler, Amerika’yla o günlerde sorunsuz olan Türkiye’nin iyi ilişkiler içinde ve işbirliğinde olduğu İsrail’e bölgede iyi bir güvence oluşturacağını düşünüyorlardı.
Projecilerin A planı buydu.
B PLANI
Ama her zaman olduğu gibi bir B planına da ihtiyaç vardı.
Türkiye’yle ilişkilerin beklenmedik yönlere gitmesi durumunda A planının alternatifi olacak B planı da oluşturulmaya başlandı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Seçim sonucu neden böyle oldu? 12 Mayıs 2023 | 274 Okunma Kitabın ortasından konuşuyorum ve diğer lüzumsuz seçim notları 08 Mayıs 2023 | 264 Okunma Alevi tartışması 05 Mayıs 2023 | 249 Okunma Dün bu yazıyı yazarken... 01 Mayıs 2023 | 164 Okunma Mea Culpa 28 Nisan 2023 | 152 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar