Washington'da Fırat'ın doğusu nasıl tartışılıyor

Fırat’ın doğusu için Türkiye stratejik hamlelerini yapmaya başlamışken Amerika’dan ne tür karşı hamlelerin gelebileceğini anlamamız için Washington’un bugünkü durumunun net bir...

Fırat’ın doğusu için Türkiye stratejik hamlelerini yapmaya başlamışken Amerika’dan ne tür karşı hamlelerin gelebileceğini anlamamız için Washington’un bugünkü durumunun net bir fotoğrafını çekmemiz gerekiyor.

Bugün 13 Aralık Perşembe itibariyle Washington’daki durumlar şöyledir;

1- DEAŞ’a karşı mücadelede YPG ile birlikte hareket edileceğinin açıklandığı ilk günden başlayarak Amerikan yönetimi bölgeye yönelik kapsamlı ve tutarlı bir strateji oluşturmadı.

2- Başkan Trump siyasi açıdan Suriye’ye hiç bir zaman konsantre olamadı. İpler bu siyasi boşluk nedeniyle CENTCOM ve Savunma Bakanı Mattis’in eline geçti. Kuzey Suriye ve Fırat’ın doğusu ile ilgili kararlar alınırken Beyaz Saray hep dışlandı. Hep Pentagon devredeydi. Ortada uzun vadeli bir bakış ve strateji olmadığından askerler hep günü birlik, sahanın o andaki ihtiyaçlarına bakarak kararlar aldılar. Bugün de aynı durum sürüyor.

RUSYA FAKTÖRÜ

3- ABD siyasi tavır koyamadığından Suriye için Rusya daha güçlü devreye girebildi.
Anayasa oluşturma ve siyasi adımları atma zamanı geldiğinde neler yapılması gerektiğini Ruslar belirleyip Amerika’ya anlatmaya başladılar. Bunu iki liderin yaptığı zirveler dışında Washington-Moskova arasında kurulmuş olan gizli mekanizmalarla da yapıyorlar.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Seçim sonucu neden böyle oldu? 12 Mayıs 2023 | 255 Okunma Kitabın ortasından konuşuyorum ve diğer lüzumsuz seçim notları 08 Mayıs 2023 | 259 Okunma Alevi tartışması 05 Mayıs 2023 | 240 Okunma Dün bu yazıyı yazarken... 01 Mayıs 2023 | 155 Okunma Mea Culpa 28 Nisan 2023 | 146 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar