Görevden alınmaya istihbarat notu yetmez

Haklarında kesinleşmiş bir mahkumiyet kararı bulunmayan, bunu Cumhuriyet Savcılıklarından aldıkları “İyi Hal” belgesiyle kanıtlayanlar ancak belediye başkanlığı ya da belediye meclis üyeliğine...

Haklarında kesinleşmiş bir mahkumiyet kararı bulunmayan, bunu Cumhuriyet Savcılıklarından aldıkları “İyi Hal” belgesiyle kanıtlayanlar ancak belediye başkanlığı ya da belediye meclis üyeliğine başvurabiliyor. Yüksek Seçim Kurulu (YSK), savcılıklar tarafından verilen belgeye göre adaylık başvurusunda bir sakınca görmüyor. Hakkında mahkumiyet kararı bulunmayan kişinin seçime girmesinde de bir sakınca bulunmuyor. “İstihbarat notu”yla adayların suçlanması ve bunların servis edilmesi de yakışmıyor.

Haklarında önemli iddialar bulunan ve bu durumları mahkeme kararıyla belgelenenlere parti ayrımı gözetilmemeli. Bunların bırakın belediye başkanlığını partinin il ve ilçe başkanı da olmamalı. Mansur Yavaş’ın belediye hizmetiyle uzaktan yakından ilgisi olmayan davası bile kazansa da göreve başlatılmayacağı gibi yansıtılıyor. Eğer ülkemizde yasalar işliyorsa, bunlar doğru değil.

HANGİ HALLERDE ALINIR?

Adını belirtmeyeyim ama Güneydoğu’da bir ilçemizde siyasi parti başkanlığı görevini yürüten kişinin Asliye Ceza Mahkemesi’nin  2014/180 esas sayılı dosyasıyla kaçakçılıktan ceza almış. Asliye Ceza Mahkemesi’nin 2017/307 sayılı dosyasıyla ayrı bir kaçakçılık davası devam ediyor. Asliye Ceza Mahkemesi’nin 2017/479 sayılı dosyasıyla ruhsatsız silah ve mermi  taşıma suçundan ceza almış. Ama bunlar o siyasi parti için hiçbir sorun yaratmıyor ve başkanlık devam ediyor. Belediye yönetiminde, görevini kötüye kullanan bir başkanın, başkanlığı hallerde düşürülüyor, hangi hallerde açığa alınıyor. Bakalım:

– Belediye meclisinde, başkanın bir yıllık faaliyetlerini kapsayan  (metal yorgunluk olup/olmadığını gösterir nitelikte) raporun yetersiz bulunması/kabul edilmemesi veya belediye başkanı hakkında verilmiş gensorunun nitelikli çoğunlukla kabulü, Danıştay’ca da uygun görülmesi hallerinde belediye başkanı, başkanlıktan düşürülür.

-Başkanlık görevleriyle ilgili bir suç nedeniyle haklarında soruşturma/ kovuşturma açılan belediye başkanı, kesin hükme kadar İçişleri Bakanı tarafından görevden uzaklaştırılabilir. Terör suçları nedeniyle görevden uzaklaştırılan belediye başkanının yerine İçişleri Bakanınca kayyum atanır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Deprem bölgesindeki “Kayıp” seçmenlerden 22 bin 46’sı adına oy kullanıldı 09 Nisan 2024 | 341 Okunma Menzil’in oyu nereye gitti? 05 Nisan 2024 | 5.808 Okunma Memura, bayram öncesi maaş ödenecek mi? 03 Nisan 2024 | 1.144 Okunma Bu noktaya gelmek kolay olmadı 02 Nisan 2024 | 1.155 Okunma AA, 2 bin 500 kişiyle veri toplayacak 29 Mart 2024 | 224 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar