Genelkurmay’ı da oyuna getirmişler

Fetullah Gülen grubuyla mücadele edilmesi için Milli Güvenlik Kurulu’nun (MGK) 2004 tarihli tavsiyesine hiç uyulmaması, Yüksek Askeri Şûra kararıyla irticai faaliyetlerde bulunan askerlerin Başbakan ve Milli Savunma...

Fetullah Gülen grubuyla mücadele edilmesi için Milli Güvenlik Kurulu’nun (MGK) 2004 tarihli tavsiyesine hiç uyulmaması, Yüksek Askeri Şûra kararıyla irticai faaliyetlerde bulunan askerlerin Başbakan ve Milli Savunma Bakanı’nın “şerh” koymaları nedeniyle atılmalarının önünün tıkanması, bu yapıları güçlendirdi. İşte, 15 Temmuz’a giden yol, bunlara dokunulmaması hatta desteklenmesiyle açılmış oldu.
Gazeteci-televizyon sahibi Tuncay Özkan’ın Silahlı Kuvvetler’de Fetullahçı yapılanmayla ilgili bilgileri ve fişlemeleri içeren flash belleği, soruşturma komisyonunda açıkçası “daha önce gelen DVD’deki bilgilerle aynı” denilip kapatılmış. Dün, bunu belgesiyle açıkladık. Flash bellekte bazı generallerin isimleri de geçiyordu.

GENELKURMAY’IN GÖREVİ

Bu durumda ne yapılması gerektiğini, 30 Ağustos 2008 yılına kadar Genelkurmay Askeri Başsavcısı olarak görev yapan Hasan Sami Öztürk’e sordum. Şunları anlattı:
“Listenin içinde Fetullah örgütüne mensup olduğu öne sürülen generaller varsa 353 Sayılı Askeri Yargılama Usul Kanunu’na göre, bu suçları soruşturmaya Genelkurmay Askeri Savcılığı, yargılamaya da Genelkurmay Askeri Mahkemesi yetkilidir. Bu konuda idari soruşturma yapılması da komutanlığın takdirindedir.
O dönemde örgüt soruşturması ciddi bir biçimde başlatılmış, sorumluların üzerine gidilmiş olsaydı Ergenekon, Balyoz gibi kumpas soruşturma ve davaları açılmamış, Silahlı Kuvvetler de bu anlamda zayıf düşürülmemiş olacaktı. Eğer general ve amiral o listede yoksa ismi geçenler bağlı oldukları kuvvet komutanlığı askeri savcılığı tarafından soruşturulması gerekirdi.”
15Temmuz darbe girişiminden sonra tutuklananlar arasında “Flash bellekte yeni bir şey yok” deyip kapatılmasında etkili olduğu öne sürülen soruşturma komisyonunun iki üyesi de bulundu. Bunlar “itirafçı” olunca konu yeniden güncel hale geldi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturma başlattı. Bu kapsamda iddiaları içeren flash belleği dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı İlker Başbuğ’a 5 Ocak 2007’de teslim eden CHP Milletvekili Tuncay Özkan’ın da tanık olarak ifadesine başvuruldu. Özkan ne yapsın, yapacağını zaten zamanında yapmış.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Deprem bölgesindeki “Kayıp” seçmenlerden 22 bin 46’sı adına oy kullanıldı 09 Nisan 2024 | 341 Okunma Menzil’in oyu nereye gitti? 05 Nisan 2024 | 5.808 Okunma Memura, bayram öncesi maaş ödenecek mi? 03 Nisan 2024 | 1.144 Okunma Bu noktaya gelmek kolay olmadı 02 Nisan 2024 | 1.155 Okunma AA, 2 bin 500 kişiyle veri toplayacak 29 Mart 2024 | 224 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar