Annesinin elini sıkıca tuttu ve son nefesini verdi

Sözcü yazarı Saygı Öztürk bu hafta 'Annesinin elini sıkıca tuttu ve son nefesini verdi' başlıklı yazısını kaleme aldı.

Her şehidimizin ayrı bir öyküsü var. Yaralı olarak onların ilk asker hastanesine getirilişi, ilk tedavisinden sonra durumu ağır olanların Ankara Gülhane Askeri Tıp Akademisi Hastanesi’ne sevk edilmesi bilinen bir durumdu. Aylarca tedavileri devam eden, defalarca ameliyatlara alınanlar da olurdu. Harp cerrahisi eğitimi almış doktorlar zoru başarırlardı. Örneğin; bacağında patlamamış fünye bulunan askerin ameliyatı, fünye patlamadan nasıl yapılacaktı?

Fünye her an patlayabilir, ameliyata alınan asker, ameliyatı yapan Prof. Dr. Ali Şehirlioğlu ve ekibi gibi o zorlu olayda hastane personeli de bomba imha uzmanları da parçalanabilirdi.  Bir yandan ameliyat yapıldı, bir yandan büyük bir titizlikle fünye etkisiz hale getirildi. Ameliyat bittiğinde yaptıklarına kendileri de inanamadılar. Olayı Prof. Dr. Ali Şehirlioğlu’ndan dinledim. Dinleyince, asker hastanelerinin niçin açılması gerektiğini daha iyi anladım. Son saldırılarda belki de bu kadar şehit vermeyecek, yaralılarımıza zamanında müdahale edilebilecekti.

SON NEFESİNİ BÖYLE VERDİ

Emniyet Genel Müdürlüğü’nden 1. Sınıf Emniyet Müdürü olarak emekliye ayrılan Nursel Soyuer Gündüz’ün anlattığı bir şehit öyküsü de tam anlamıyla can yakıcı. Nursel Hanım, ünlü şarkı sözü yazarı, gazeteci rahmetli Halil Soyuer’in kızı. 12 askerimizin şehit edilmesi olayı kuşkusuz O’nu da çok üzdü. Yıllar önce yaşadığı ve hiç aklından çıkmayan “Şehit anısını” bize şöyle anlattı:


“Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde nöbetçi müdürdüm. Diyarbakır’da PKK operasyonunda ağır  yaralanan bir polis memurumuz uçakla Ankara’ya gönderildi. Hemen hastaneyle görüşüp hazırlık yaptırdım. Memurumuz Esenboğa’dan ambulansla hastaneye getirildi. 20’li yaşlarda bir evlattı. Kendinde değildi.

Acil serviste gerekli müdahale yapıldı. Bir emniyet müdürümüzün yeğeni olduğunu da öğrenmiştim. Yaralı polisimin ailesi Düzce’den yola çıktı. Ben, onlar gelinceye kadar elini tutarak başından hiç ayrılmadım. Sürekli, ‘Evladım annen, baban yoldalar. Dayan, gelmek üzereler’ diyordum. Ben böyle konuşuyorum ama yaralımız hiç tepki vermiyordu.

OĞLUNU ÖPERKEN TAM O SIRADA

Annesi babası geldi. Babası, oğluna sarıldı, öptü, sonra gözyaşı dökerek, feryat ederek odadan çıktı. Annesi oğlunun üzerine kapanmıştı. Öptü, öptü. İşte tam o sırada vücudu tepki verdi. Gözleri hiç açılmadı. Annesinin elini sıktı ve son nefesini verdi.”

 Nursel Hanım, o anı hiçbir zaman unutmadı. Her şehit cenazesinde, bayraklı tabuta sarılan annelerin acısını, aynı o günkü  gibi yaşıyor.  Dün konuştuğumuzda, “Türkçe’mizde çok zorlandığımız durumlar için, ‘anamız ağladı’ deriz. ‘Yeter artık, yeter’ deyim değil, gerçekten analarımız ağladı. Yettiniz gariiii..Yeter, yeter  ağlatmayın analarımızı artık.

Yüreklerdeki  cam kırıkları biraz oynatılınca hemen kanatmaya başlıyor yaraları. Hepsinin anıları önünde saygıyla eğiliyorum” dedi.

Donmaktan böyle kurtuldular

Yalnız Irak’ın kuzeyinde askerimizin bulunduğu üs bölgeleri değil, Tunceli’de hem soğuk, hem karlı. O zorlu mücadelelere katılan askerlerden ileride kimin nereye geleceği belli olmuyor.  O dönem Tunceli Komando Alayında görevli Üsteğmen Arif Çetin, günümüzde orgeneral rütbesiyle Jandarma Genel Komutanlığı görevini yürütüyor. Dönemin Tunceli Ovacık ilçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Osman Kurt’tan 40 yıl önce askerin hangi koşullarda görev yaptığını dinliyorum:

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Deprem bölgesindeki “Kayıp” seçmenlerden 22 bin 46’sı adına oy kullanıldı 09 Nisan 2024 | 341 Okunma Menzil’in oyu nereye gitti? 05 Nisan 2024 | 5.808 Okunma Memura, bayram öncesi maaş ödenecek mi? 03 Nisan 2024 | 1.144 Okunma Bu noktaya gelmek kolay olmadı 02 Nisan 2024 | 1.155 Okunma AA, 2 bin 500 kişiyle veri toplayacak 29 Mart 2024 | 224 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar