Trump ve çıplak krallar

Yemin ederek görev başına gelmesinden bu yana, neredeyse her gün bir "Trump ve maceraları" filmi izliyoruz. Önce 7 Müslüman ülke vatandaşlarının ABD'ye girişlerini yasaklaması, bu nedenle "asıl Amerika" ile karşı...

Yemin ederek görev başına gelmesinden bu yana, neredeyse her gün bir "Trump ve maceraları" filmi izliyoruz. Önce 7 Müslüman ülke vatandaşlarının ABD'ye girişlerini yasaklaması, bu nedenle "asıl Amerika" ile karşı karşıya geldiği "algısı", pek çok Batılı liderle gerilim sınırlarına gelmesi tüm dikkatleri ABD'nin 45. Başkanı Donald Trump'a çevirdi. 

Avustralya Başbakanı ile konuşurken sinirlenip, telefonu Avustralya Başbakanı'nın suratına kapatması da yeni dönem Amerikan diplomasisine ilişkin fikir veren unsurlar arasında.

Bütün bunlar, Türkiye'nin önde gelen dış politika uzmanı milletvekillerinden biri (önceki başkan Barack Obama döneminde) ABD vizesi almak için aylarca beklemiş ve reddedilmişken, Fransa'nın başkenti Paris'te banliyö ayaklanmaları patlama sinyalleri verirken, Avusturya yeniden başörtüsü yasağına giden yolun zemin çalışmasını yaparken yaşanıyor. 

Mülteciler yine Avrupa kapılarından geri çevriliyor, toplama kampı benzeri göçmen merkezleri tesadüfi yangınlarla kül oluyor, terörle mücadele adı altında Avrupa ülkelerinde temel hak ve özgürlükler kısıtlanırken gerçekleşiyor. Üstüne, tüm bu politikaların gerçek sorumlusu "asıl Amerika" yani ABD yargısı ve diplomasisi, Trump'ın politikalarını uygulatmak istemiyormuş taklidi yaparak, kirli ellerini yıkıyor. 

Temize çekiyor günahlarla dolu defterini.

***

Tam da küçük çocuğun, kalabalığın arasından sıyrılıp "Anne bak, kral çıplak" dediği momentumdayız. Trump, batılı tüm liderlerin hücrelerinde dolaşan ayrımcı, yabancı düşmanı ve İslamofobik kanı daha görünür kıldı, maskeler düştü. Bu damara karşı, uluslararası ve küresel bir itirazın zemini de bu vesileyle oluşur diye umut edelim.

Batı dünyasından hiç kimse de kendi hesaplaşmasının yükünü, Müslüman ülkelerin omuzlarına yüklemesin bu arada. Trump'ın gelişinin Avrupa cephesinde de en az Müslüman ülkelerde olduğu kadar bilinmez bir sayfa açtığı da bir gerçek. Önceki gün Malta'da düzenlenen gayrıresmi AB zirvesinin gündemi "İtalya-Libya hattındaki göçmenler" olsa da, esas mevzu Trump ile AB cephesinin nasıl başa çıkacağı idi. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İstanbul’da tarihi dörtlü zirve ve mevcut uluslararası iklim 28 Ekim 2018 | 6.606 Okunma Riyad krizden çıkış yolu arıyorsa 24 Ekim 2018 | 5.503 Okunma Katil ve itiraflar: Riyad’ın yeni 11 Eylül’ü 21 Ekim 2018 | 5.777 Okunma Kaşıkçı olayı Riyad’ın miladı olacak mı? 16 Ekim 2018 | 6.378 Okunma Cemal Kaşıkçı vakası ve odanın ortasında duran fil 14 Ekim 2018 | 6.054 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar