Küresel bir soykırım olarak açlık 1.4 milyon çocuk ölümle burun buruna

Günlük rutin dış basın tarama turu… İngilizce kaynaklarda ABD’nin yeni başkanı Donald Trump’ın küresel sisteme ayar verme, küresel sistemin de bu yeni aktöre atarlanma haberleri ön planda. Suriye’deki kriz...

Günlük rutin dış basın tarama turu… İngilizce kaynaklarda ABD’nin yeni başkanı Donald Trump’ın küresel sisteme ayar verme, küresel sistemin de bu yeni aktöre atarlanma haberleri ön planda. Suriye’deki kriz, mülteci dramı, çatışmalarda sivillerin zarar görmesi gibi konuların elbette rayting değeri yok uluslararası basında. Fransız basınını taradığımız zaman ise, 2017 seçimlerinin öncü depremleriyle meşgul olduklarını görüyoruz. Elbette ülkemizin içinden geçtiği süreçlerin nasıl uluslararası basında algı operasyonlarıyla tanınmaz hale getirildiğini de görüyoruz.

Ama bu haber turunda bir başlık var ki, oturduğunuz yerde kalakalıyorsunuz. UNICEF’in bir çağrısı, haber başlıklarına düşmüş: “Bu yıl 1.4 milyon çocuk açlıktan ölme riskiyle karşı karşıya.”

Haberi okumaya devam ediyoruz: “Nijerya, Somali, Güney Sudan ve Yemen’de açlık riski yükselirken, UNICEF yöneticisi hızlı bir eylem çağrısı yaptı.”

UNICEF “Zaman daralıyor,” demiş. Güney Sudan ise önceki gün resmen ilan etti açlığı.

Açlık tehlikesinin ortaya çıkışının en önemli sorumlusu insanın ta kendisi… Küresel sistemde, kapitalizmin kar amacıyla dünya kaynaklarını, dünyanın fiziki ve sosyal değerlerini altüst edercesine kullanması bugünkü açlığa neden oluyor.

İhmal edilen coğrafyalar, kuraklığın ilerlemesi, dünya kaynaklarını paylaşan kesimler arasındaki dengesizlik, dünyanın bir coğrafyasında tüketim toplumunun pompaladığı israf ve savurganlık ve başka bir coğrafyada açlıktan ölecek yüzbinlerce çocuk.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İstanbul’da tarihi dörtlü zirve ve mevcut uluslararası iklim 28 Ekim 2018 | 6.606 Okunma Riyad krizden çıkış yolu arıyorsa 24 Ekim 2018 | 5.503 Okunma Katil ve itiraflar: Riyad’ın yeni 11 Eylül’ü 21 Ekim 2018 | 5.777 Okunma Kaşıkçı olayı Riyad’ın miladı olacak mı? 16 Ekim 2018 | 6.378 Okunma Cemal Kaşıkçı vakası ve odanın ortasında duran fil 14 Ekim 2018 | 6.054 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar