Yurt dışı çalışanlarının sözleşme aylığı

Türkiye ile Sosyal güvenlik sözleşmesi bulunan ülkelerde yurt dışı çalışması bulunanlar için müstakil emekli maaşı almak ve sözleşme aylığı almak gibi iki temel hak...

Türkiye ile Sosyal güvenlik sözleşmesi bulunan ülkelerde yurt dışı çalışması bulunanlar için müstakil emekli maaşı almak ve sözleşme aylığı almak gibi iki temel hak bulunuyor.

Sözleşme hükümlerine göre her iki ülkede birden çalışması bulunan bir sigortalının Akit ülkenin birindeki prim ödeme gün sayısı, emekli maaşı bağlamaya yetiyorsa bu Akit Ülke sadece kendi mevzuatına göre geçen sigortalılık sürelerini dikkate alarak emekli maaşı bağlar.

Sadece bir ülkede geçen sürelerin emekli maaşı bağlamaya yetmemesi durumunda Sözleşme hükümlerine göre diğer Akit ülkede geçen sigortalılık süreleri, aynı zamana rastlamamak kaydıyla birleştirilerek sözleşme aylığı yani kısmi maaş bağlanır.

Sözleşme (Kısmi) aylığına hak kazanma şartları, sigortalının Türkiye'de 5510 sayılı Kanun yönünden tabi olduğu sigortalılık statüsüne göre belirlenmektedir.

Ülkemizin imzaladığı ikili sosyal güvenlik sözleşmelerine göre, sözleşm

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Doğru Zaman, Doğru Adam, “Recep Tayyip Erdoğan” 19 Mayıs 2023 | 184 Okunma Hamile ve emziren kadınların çalışma koşulları 09 Mayıs 2023 | 150 Okunma Bedava peynir fare kapanında olur 05 Mayıs 2023 | 287 Okunma Türkiye Yüzyılı için doğru adımlar 02 Mayıs 2023 | 170 Okunma Bu sıradan bir seçim değildir! 28 Nisan 2023 | 269 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar