Yıllık izinde gün sayısı nasıl hesaplanıyor?

Okurumuz Mücahit Yılmaz, “20.05.2010 tarihinde işe girdim. 2015 yılı için kaç gün izin hakkımın olduğunu öğrenebilir miyim acaba” diyor. İş Kanunu kapsamına giren işyerlerinde...

Okurumuz Mücahit Yılmaz, “20.05.2010 tarihinde işe girdim. 2015 yılı için kaç gün izin hakkımın olduğunu öğrenebilir miyim acaba” diyor. İş Kanunu kapsamına giren işyerlerinde çalışan işçiler işyerine girdiği günden başlayarak, deneme süresi de içinde olmak üzere en az bir yıl çalışmış olanlara işyerindeki kıdemlerine ve yaşlarına göre yıllık ücretli izin verilmektedir. 

İşçinin işyerine giriş tarihinden itibaren deneme süresi de dâhil olmak üzere, her çalışma yılını tamamlaması halinde o yıla ilişkin ücretli izne hak kazanır. Uygulamada çok sıkça rastlanıldığı üzere, bir yıldan az süre için orantılı olarak yıllık ücretli izin hakkı doğmaz.

İşçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi;

a) Bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dâhil) olanlara on dört günden,

b) Beş yıldan fazla on beş yıldan az olanlara yirmi günden,

c) On beş yıl (dâhil) ve daha fazla olanlara yirmi altı günden az olamayacaktır. Yukarıda sayılan yıllık izin süreleri, yer altı işlerinde çalışan işçiler için dörder gün arttırılarak uygulanacaktır.

Ancak on sekiz ve daha küçük yaştaki işçilerle elli ve daha yukarı yaştaki işçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi yirmi günden az olamaz. Yıllık ücretli izin günlerinin hesabında izin süresine rastlayan ulusal bayram ve genel tatiller ile hafta tatili günleri izin süresinden sayılmayacaktır.

Yıllık izin süreleri iş sözleşmeleri ve toplu iş sözleşmeleri ile artırılabilir. Yıllık izin süreleri, tarafların anlaşması ile bir bölümü on günden aşağı olmamak üzere en çok üçe bölünebilir.

20.05.2010 tarihinde işe başladığınız dikkate alındığında 20.05.2011 tarihinden itibaren birinci yıl iznini kullanabileceğiniz ve beş izni kullandıktan sonra 20.05.2016 tarihinden sonra kullanacağınız izinler 20 gün olacaktır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Doğru Zaman, Doğru Adam, “Recep Tayyip Erdoğan” 19 Mayıs 2023 | 186 Okunma Hamile ve emziren kadınların çalışma koşulları 09 Mayıs 2023 | 150 Okunma Bedava peynir fare kapanında olur 05 Mayıs 2023 | 288 Okunma Türkiye Yüzyılı için doğru adımlar 02 Mayıs 2023 | 170 Okunma Bu sıradan bir seçim değildir! 28 Nisan 2023 | 269 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar