Yıllık izin kullanacaklar dikkat!

Yazın başlamasıyla birlikte yıllık ücretli izin kullanımları da başladı. Biz de bugün çalışanların yıllık izinlerinin kullanımlarında nelere dikkat edilmesi gerektiğini yazalım istedik....

Yazın başlamasıyla birlikte yıllık ücretli izin kullanımları da başladı. Biz de bugün çalışanların yıllık izinlerinin kullanımlarında nelere dikkat edilmesi gerektiğini yazalım istedik. Çalışanların dinlenerek çalışma istemini, bedensel ve ruhsal sağlıklarını korumaları, motivasyonlarını ve iş verimliliğini artırmaları amacıyla yıllık ücretli izin kullandırılmaktadır.

Yıllık izinde işçi, memur ve gazeteciler için farklı düzenlemeler var. İşçinin yıllık izni 4857 sayılı İş Kanununa göre düzenleniyor.

4857 sayılı İş Kanununun 53. maddesine göre; işyerinde işe başladığı günden itibaren, deneme süresi de içinde olmak üzere, en az bir yıl çalışmış olan işçilere yıllık ücretli izin verilecektir. Anayasal bir hak olan yıllık ücretli izin hakkından vazgeçilemez. Sigortalılara yıllık ücretli izin süresi için ödenecek ücretler üzerinden işçi ve işverenler yönünden SGK primlerinin ödenmesine devam olunur.

Niteliklerinden ötürü bir yıldan az süren mevsimlik veya kampanya işlerinde çalışanlara bu Kanunun yıllık ücretli izinlere ilişkin hükümleri uygulanmayacaktır.

Yıllık izin süresi

İşçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi, hizmet süresi;

a) Bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dahil) olanlara ondört günden,

b) Beş yıldan fazla onbeş yıldan az olanlara yirmi günden,

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Doğru Zaman, Doğru Adam, “Recep Tayyip Erdoğan” 19 Mayıs 2023 | 186 Okunma Hamile ve emziren kadınların çalışma koşulları 09 Mayıs 2023 | 150 Okunma Bedava peynir fare kapanında olur 05 Mayıs 2023 | 288 Okunma Türkiye Yüzyılı için doğru adımlar 02 Mayıs 2023 | 170 Okunma Bu sıradan bir seçim değildir! 28 Nisan 2023 | 269 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar