Ücret avansında vergi ve SGK primi ödemeleri nasıl olmalı?

Şirketlerin kendi personeline gelecekte ödenecek ücretlerine mahsuben avans vermeleri sıklıkla karşılaşılan bir durumdur.

Bazen, çalışanlara uzun vadeli personel avansı da verilebilmekte ve taksitler halinde aylık ücretlerden mahsup edilebilmektedir. 

Vergi idaresinin görüşü bu gibi durumlarda olayın özelliğine göre, uzun vadeli avansın ücret olarak vergilenmesi ya da avansın personele verilen kredi olarak değerlendirilmesi şeklinde olduğu görülmektedir.

Uzun vadeli verilen personel avanslarının kredi olarak değerlendirilmesi riski nedeniyle avans tutarı üzerinden faiz hesaplanması mevzuata uygun olacaktır.

Damga vergisi yönünden ise, Çalışanların banka hesaplarına havale yoluyla avans ödenmesi sırasında düzenlenen banka makbuzları veya dekontları gibi ödemeyi ispat edici belgelerde mahiyetleri açısından tediyeyi temin eden kağ

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Doğru Zaman, Doğru Adam, “Recep Tayyip Erdoğan” 19 Mayıs 2023 | 184 Okunma Hamile ve emziren kadınların çalışma koşulları 09 Mayıs 2023 | 150 Okunma Bedava peynir fare kapanında olur 05 Mayıs 2023 | 287 Okunma Türkiye Yüzyılı için doğru adımlar 02 Mayıs 2023 | 168 Okunma Bu sıradan bir seçim değildir! 28 Nisan 2023 | 269 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar