Taşeron işçiye kadro

Taşeronluk sistemi, son yıllardaki önemli konulardan birisini oluşturuyor. Hem kamu ve hem de özel sektörde, uzmanlaşma ve yönetim kolaylığı nedeniyle bir çok hizmetin alt işverene/taşerona verildiği...

Taşeronluk sistemi, son yıllardaki önemli konulardan birisini oluşturuyor. Hem kamu ve hem de özel sektörde, uzmanlaşma ve yönetim kolaylığı nedeniyle bir çok hizmetin alt işverene/taşerona verildiği görülüyor.

Bir işverenden, işyerinde yürütülen mal veya hizmet üretimine ilişkin yardımcı işlerde veya asıl işin bir bölümünde işletmenin ve işin gereği ile teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren işlerde iş alan, bu iş için görevlendirdiği işçilerini sadece bu işyerinde aldığı işte çalıştıranlara alt işveren ya da halk arasındaki adıyla taşeron denilmektedir.

Esasen alt işverenlere verilen işlerle ilgili olarak bazı yasal düzenlemelere dikkat edilmesi gerekiyor.

Öncelikle her iş alt işverene/taşerona verilemez. İşverenlerin kendi işçileri ve yönetim organizasyonu ile mal veya hizmet üretimi yapması esastır.

Bir işin alt işverene/taşerona verilmesinde asıl iş mi, yoksa yardımcı iş mi olduğu da büyük önem taşıyor. Alt işverene verilen iş, işyerinde mal veya hizmet üretiminin yardımcı işlerinden olmalıdır. Asıl işin bölünerek alt işverene verilmesi durumunda ise, verilen iş işletmenin ve işin gereği ile teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren bir iş olmalıdır.

Yardımcı işlerin alt işverene/taşerona verilmesinde herhangi bir yasal engel bulunmazken, asıl işlerde bu yönde bazı şartlar aranmaktadır. Buna göre asıl iş;

a) İşletmenin ve işin gereği,

b) Teknolojik sebeplerle uzmanlık gerektirmesi, şartlarının birlikte gerçekleşmesi hâlinde bölünerek alt işverene verilebilir. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Doğru Zaman, Doğru Adam, “Recep Tayyip Erdoğan” 19 Mayıs 2023 | 186 Okunma Hamile ve emziren kadınların çalışma koşulları 09 Mayıs 2023 | 150 Okunma Bedava peynir fare kapanında olur 05 Mayıs 2023 | 288 Okunma Türkiye Yüzyılı için doğru adımlar 02 Mayıs 2023 | 170 Okunma Bu sıradan bir seçim değildir! 28 Nisan 2023 | 269 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar