Stajyerin sigortası ödenir mi?

Okurumuz Mustafa Demir, “Resul bey merhaba, 1990 yılında Kilis meslek yüksekokulundan mezun oldum ve  Temmuz-Ağustos aylarında  özel bir inşaat şirketinde 6 hafta mezuniyet stajı yaptım. İşveren sigortanı...

Okurumuz Mustafa Demir, “Resul bey merhaba, 1990 yılında Kilis meslek yüksekokulundan mezun oldum ve  Temmuz-Ağustos aylarında  özel bir inşaat şirketinde 6 hafta mezuniyet stajı yaptım. İşveren sigortanı yapacağım deyip ilgili evrakları benden aldı, fakat benim sigorta  kaydımı yapmamış. Kanunen sigorta yapması gerekiyor muydu? Eğer gerekiyor idiyse dava açsam sigorta başlangıcım 1990 yılı olur mu? Bu konuda beni bilgilendirir misiniz?” diyor. 

Birçok okurumuzun da cevabını merak ettiği bir soru bu.

Özellikle yaz aylarında öğrenciler becerilerini ve iş deneyimlerini artırmak ve çalışma hayatını tanımak için işletmelerde staj yapıyor. 

2011 yılından önceki uygulamada, Üniversite öğrencilerinin stajları süresince sigortalı olmalarına ilişkin bir düzenleme bulunmamaktaydı. Dolayısıyla 2011 yılı öncesinde staj yapan kişiler için okulları veya çalıştıkları şirketler tarafından sigorta primi ödenmesi zorunluluğu olmadığından,1990 yılındaki staj döneminde okurumuzun sigorta primlerinin ödenmemesinde yasaya aykırılık yok.

Bazı işletmelerin staj döneminde öğrencileri sigortalı olarak bildirmiş olması tüm çalışanların bu şekilde bildirileceği anlamına gelmemektedir.

Bu arada belirtelim ki, staj döneminde normal çalışanlar gibi tüm sigorta primleri ödenenler için emeklilik primleri de ödendiğinden sigortalılığa sayılmakta ve emekliliği etkilemektedir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Doğru Zaman, Doğru Adam, “Recep Tayyip Erdoğan” 19 Mayıs 2023 | 186 Okunma Hamile ve emziren kadınların çalışma koşulları 09 Mayıs 2023 | 150 Okunma Bedava peynir fare kapanında olur 05 Mayıs 2023 | 288 Okunma Türkiye Yüzyılı için doğru adımlar 02 Mayıs 2023 | 170 Okunma Bu sıradan bir seçim değildir! 28 Nisan 2023 | 269 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar