Kimlik bildirme kaldırılmalı

Yaklaşık 1 yıl önce yine bu köşemdeki yazıda ‘Sıkıyönetim yasası ceza yağdıracak!’ diye yazmış ve uyarmıştık. Bugün halen işyerlerinin en çok şikayet ettiği...

Yaklaşık 1 yıl önce yine bu köşemdeki yazıda ‘Sıkıyönetim yasası ceza yağdıracak!’ diye yazmış ve uyarmıştık. Bugün halen işyerlerinin en çok şikayet ettiği konulardan birinin de kimlik bildirim konusu olduğunu görüyoruz. 

Öyle bazı yasalar var ki, aradan onlarca yıl geçmesi ve o dönemin toplumsal koşullarının geçerliliğini yitirmesi nedeniyle de bugün için bir anlamı bulunmamaktadır. Örneğin halen yürürlükte olan Şapka Kanununu uygulasak tüm ülkeyi hapse atmamız gerekir. Yine bu tür yasalardan biri de 1774 sayılı Kimlik Bildirim Kanunudur.

26/6/1973 tarihinde terör eylemlerinin en üst düzeyde olduğu bir dönemde çıkarılmış olan 1774 sayılı Kimlik Bildirim Kanunu kapsamında hem otel, motel, han, pansiyon, bekar odaları, kamp, kamping, tatil köyü ve benzeri her türlü, özel veya resmi konaklama yerleri ile özel sağlık müesseseleri, dinlenme ve huzur evleri, dini ve hayır kurumlarının sosyal tesislerinin sorumlu işleticilerine konaklayanların bilgilerini kolluk kuvvetleriyle paylaşmak ve hem de tüm iş yerlerinde çalışanların ve buralarda her türlü barındırılanların, işe girenlerin, işten ayrılanların ve çalışanların, işyeri değiştirilenlerin genel kolluk örgütüne bildirilmesi gerekiyor.

Ayrıca, öğrenci yurtları ve benzeri yerlerde çalışanlar ile bu yerlerde kalmakta olan öğrenciler için o yerin sorumlu işleticisi tarafından örneğine uygun kimlik belgesi doldurularak üç gün içinde genel kolluk örgütüne verilmesi zorunlu tutulmuştur.

Özellikle binlerce işçi çalıştıran ve yüzlerce-binlerce şubesi olan mağazalar, bankalar, market gibi iş yerlerinde her gün yüzlerce kişi için bildirim yapmanın getirdiği yük işletmeleri zor durumda bırakmakta olup, yüzde 99’u da bu yükümlülüğü uygulamadığı için ciddi para cezası riskleri ile karşı karşıyadır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Doğru Zaman, Doğru Adam, “Recep Tayyip Erdoğan” 19 Mayıs 2023 | 186 Okunma Hamile ve emziren kadınların çalışma koşulları 09 Mayıs 2023 | 150 Okunma Bedava peynir fare kapanında olur 05 Mayıs 2023 | 288 Okunma Türkiye Yüzyılı için doğru adımlar 02 Mayıs 2023 | 170 Okunma Bu sıradan bir seçim değildir! 28 Nisan 2023 | 269 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar