Hangi çalışanlar GSS primi ödemeyecek?

2008 yılında yapılan Sosyal Güvenlik Reformu ile tüm vatandaşlarımız, çalışan çalışmayan ayrımı olmaksızın, sağlık güvencesi altına alındı. Herhangi bir işte...

2008 yılında yapılan Sosyal Güvenlik Reformu ile tüm vatandaşlarımız, çalışan çalışmayan ayrımı olmaksızın, sağlık güvencesi altına alındı. Herhangi bir işte çalışanlar, isteğe bağlı sigorta primi ödeyenler, emekliler ve bunların bakmakla yükümlü olduğu kişiler genel sağlık sigortasından faydalanmaya başladı.

Herhangi bir sosyal güvencesi olmayanlar, çalışmayanlar, işsizler gibi sosyal güvenlikten faydalanmayan vatandaşlarımız için ise gelir testine girmek suretiyle ya primleri devlet tarafından ödenerek veya kendi primlerini ödeyerek sağlık hizmetlerinden faydalanma hakkı verildi.

1.1.2012 tarihinden itibaren ise bu köşeden çok defa yazdığım üzere part time çalışanların genel sağlık sigortası primlerinin 30 güne tamamlanma zorunluluğu yürürlüğe girdi. Bu da uygulamada birçok öğrenci kardeşimizin mağduriyetine neden oldu. Diğer bir deyişle ayda 3-5 gün sigorta primi ödenen part time çalışanlar, kalan günlerin Genel Sağlık Sigortası (GSS) primlerini ödemek zorunda kalmakta, gelir testine girmedikleri takdirde de en üst sınırdan GSS primleri hesaplanmaktaydı.

Aşağıda yer alan tabloda gelir testi sonuçlarına göre part time çalışan öğrencilerin ödemesi gereken GSS primi tutarları yer alıyor. Bu tablodan da anlaşılacağı üzere, ayda 200-300 TL kazanan ve harçlığını çıkaran öğrencinin SGK’ ya da (gelir testine girilmemesi halinde) 30 gün karşılığı 395.28 TL borç çıkarılmakta, eksik gün sayısına göre de orantısal olarak ödeme yapması istenmektedir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Doğru Zaman, Doğru Adam, “Recep Tayyip Erdoğan” 19 Mayıs 2023 | 184 Okunma Hamile ve emziren kadınların çalışma koşulları 09 Mayıs 2023 | 150 Okunma Bedava peynir fare kapanında olur 05 Mayıs 2023 | 287 Okunma Türkiye Yüzyılı için doğru adımlar 02 Mayıs 2023 | 170 Okunma Bu sıradan bir seçim değildir! 28 Nisan 2023 | 269 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar