Hafta tatilinde çalışana fazla mesai var!

Esasen hafta tatili çalışanların en temel anayasal haklarından biri olup, hafta tatillerinde hiç kimsenin çalıştırılmaması gerekir. Ancak bazen istisnai durumlarda zorunluluk nedeniyle ya da ihtiyaçtan dolayı hafta...

Esasen hafta tatili çalışanların en temel anayasal haklarından biri olup, hafta tatillerinde hiç kimsenin çalıştırılmaması gerekir. Ancak bazen istisnai durumlarda zorunluluk nedeniyle ya da ihtiyaçtan dolayı hafta tatilinde de çalışma yapılabilmektedir. İşte bizim de açıklamaya çalışacağımız husus bu şekilde istisnai hallerde hafta tatilinde çalışanların durumunu açıklamaktır. İş Kanunu’nun 46. maddesinde, işyerlerinde çalışan işçilere tatil gününden önce iş günlerinde çalışmış olmaları koşulu ile yedi günlük bir zaman dilimi içinde kesintisiz en az yirmi dört saat dinlenme (hafta tatili) verilmesi ve çalışılmayan hafta tatili günü için işveren tarafından bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücreti tam olarak ödenmesi gerektiği belirtilmiştir. 

Gerçekten de dinlenme hakkı anayasal bir hak olup, ekonomik ve hukuki açıdan bağımlı konumdaki işçiyi koruma amacı güdülmektedir.

İş Kanunun öngördüğü çalışma düzeni 6 gün çalışılıp 1 gün dinlenilmesi şeklinde olsa da; bazı haftalarda çalışanların hafta tatillerinde de çalıştığı görülmektedir.

4857 sayılı İş Kanununun 46 ncı maddesi gereğince, çalışılmayan hafta tatili günü için bir iş karşılığı olmaksızın işçinin ücreti tam olarak ödenir. Hafta tatilinde çalışan işçinin ücretinin nasıl hesaplanacağı yasalarda düzenlenmemiş ise de, Yargıtay tarafından hafta tatilinde yapılan çalışmanın fazla çalışma sayılacağı, buna göre ücretin yüzde elli zamlı ödenmesi gerektiği görüşü benimsenmiştir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Doğru Zaman, Doğru Adam, “Recep Tayyip Erdoğan” 19 Mayıs 2023 | 186 Okunma Hamile ve emziren kadınların çalışma koşulları 09 Mayıs 2023 | 150 Okunma Bedava peynir fare kapanında olur 05 Mayıs 2023 | 288 Okunma Türkiye Yüzyılı için doğru adımlar 02 Mayıs 2023 | 170 Okunma Bu sıradan bir seçim değildir! 28 Nisan 2023 | 269 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar