Dikkat! Emeklilikte mağdur olmayın

Bir işyerinde çalışanlar için işverenler tarafından genel sağlık sigortası primi, malullük yaşlılık ve ölüm sigortası primi, hastalık, analık, iş kazası ve meslek hastalığı...

Bir işyerinde çalışanlar için işverenler tarafından genel sağlık sigortası primi, malullük yaşlılık ve ölüm sigortası primi, hastalık, analık, iş kazası ve meslek hastalığı primi ve işsizlik primi ödenmektedir. 

Çalışanların emekliliği, malullük yaşlılık ve ölüm sigortası için ilk prim bildirilen gün ve matrah dikkate alınarak hesaplanmaya başlıyor ve bu süreç emekliliğe kadar sürüyor. Stajyer olarak işe girip de ilk başlangıç tarihi staj başlangıç tarihi olarak sayılmamasının da sebebi budur. Çünkü stajyerler adına uzun vadeli sigorta kolları dediğimiz, malullük yaşlılık ve ölüm sigortası primi yatırılmıyor.

Genel olarak yaşlılık sigortası olarak belirtebileceğimiz bu yoldan, SGK tarafından sigortalıya sağlanan başlıca haklar, yaşlılık aylığı bağlanması ve toptan ödeme yapılmasıdır.

Genel olarak emeklilik işlemlerinin yapılabilmesi için;

1- Sigortalı, SGK’ dan emekli olabileceğine dair bir yazı getirir, yazıyla birlikte kişi emeklilik sebebiyle çıkış talebini işyerine iletir,

2- Çıkış verildikten sonra vatandaş ya e-devlet üzerinden online başvuru yapar ya da tahsis talep beyan ve taahhüt formu ile SGK’ya elden başvurur.

3-  Başvuru sonrası SGK re’sen emeklilik için gerekli şartları tamamlayıp tamamlamadığını tespit eder. Örneğin varsa kamu hizmetleri talep edilir vb. 

Gençler ne zaman emekli olacak?

Son 5-6 yıl içinde işe girmiş olan bazı genç arkadaşlarımızdan oldukça soru geliyor. Kademeli geçiş ve sosyal güvenlik reformu ile birlikte düzenlenen emeklilik şartlarından en çok ilk defa 2008 sonrası sigortalı olanlar etkilendi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Doğru Zaman, Doğru Adam, “Recep Tayyip Erdoğan” 19 Mayıs 2023 | 184 Okunma Hamile ve emziren kadınların çalışma koşulları 09 Mayıs 2023 | 150 Okunma Bedava peynir fare kapanında olur 05 Mayıs 2023 | 287 Okunma Türkiye Yüzyılı için doğru adımlar 02 Mayıs 2023 | 170 Okunma Bu sıradan bir seçim değildir! 28 Nisan 2023 | 269 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar