Bayramda çalışana ek ücret var mı?

Kurban bayramı geride kaldı. Ancak bazı işyerlerinde hizmetlerin devamlılığının esas olması veya ihtiyaç nedeniyle bayramda da çalışıldı. İşte bayramda tatil yapmayarak çalışanlar, normal...

Kurban bayramı geride kaldı. Ancak bazı işyerlerinde hizmetlerin devamlılığının esas olması veya ihtiyaç nedeniyle bayramda da çalışıldı. İşte bayramda tatil yapmayarak çalışanlar, normal ücretlerinin haricinde, çalıştıkları günlerde ilave bir günlük ücrete de hak kazanıyor.

Bayram günlerinde çalışmayanlara, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretleri tam olarak, çalışmaları halinde ise çalışılan her gün için bir günlük ücreti ödenmektedir. Tabi ki bu tutar, iş sözleşmesi ya da eki belgeler ile işyeri uygulamasıyla işçi lehine olmak üzere artırılabiliyor. Yani sözleşmeyle işçiye bu günlerde daha fazla ödeme yapmak mümkün.

İş Kanunu’na göre bayramda çalışanlar, işverenlerinden her gün için ek bir yevmiye daha alması gerekmektedir. Bu noktada, tek bir istisna, iş sözleşmelerinde, ulusal bayram ve genel tatil günü çalışması ücretleri aylık ücrete dahil edilmiş ise ve ücreti buna yeterli ise, ayrıca bugünlerde çalışanlara ulusal bayram ve genel tatil günü çalışması ücreti ödenmeyecek. 

Bayramda altın yardımlarına dikkat!

Bazı işverenler, bayramlarda çalışanlarına altın yardımında bulunabilmektedir. Bu tip yardımlar, sosyal güvenlik, işsizlik primi ile gelir ve damga vergilerine tabi olup, bordroda brütleşmektedir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Doğru Zaman, Doğru Adam, “Recep Tayyip Erdoğan” 19 Mayıs 2023 | 184 Okunma Hamile ve emziren kadınların çalışma koşulları 09 Mayıs 2023 | 150 Okunma Bedava peynir fare kapanında olur 05 Mayıs 2023 | 287 Okunma Türkiye Yüzyılı için doğru adımlar 02 Mayıs 2023 | 170 Okunma Bu sıradan bir seçim değildir! 28 Nisan 2023 | 269 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar