Anneler sigorta öncesinde borçlanma istiyor

AK Parti hükümeti döneminde kadınlara önemli haklar tanınmıştır. Bunlardan biri de “doğum borçlanması”dır. Kadın sigortalılar ilk defa sigortalı olarak çalışmaya...

AK Parti hükümeti döneminde kadınlara önemli haklar tanınmıştır. Bunlardan biri de “doğum borçlanması”dır.

Kadın sigortalılar ilk defa sigortalı olarak çalışmaya başladıkları tarihten sonra üç defaya mahsus olmak üzere, (2014 Torba Kanun öncesi iki çocuk ile sınırlandırma bulunmaktaydı), her doğum için doğum tarihinden itibaren geçen en fazla iki yıllık süreleri, bu sürede adlarına prim ödenmemiş olması kaydıyla ve çocuklarının yaşaması şartıyla doğum borçlanması yapabilmektedir.

Sigortalı olarak çalışmaya başladıktan sonra ilk doğumunu yapan ve iki yıllık süre dolmadan ve sigortalı olarak tekrar çalışmaya başlamadan ikinci doğumunu yapan kadın sigortalı, ilk doğumdan ikinci doğuma kadar geçen süre ile ikinci doğum için borçlanabileceği iki yıllık sürenin toplamı kadar geçen süreyi borçlanabilmektedir. Bu süreç üçüncü doğum için de geçerli olacaktır.

2014 yılındaki Torba Yasa ile sadece SSK’ lı olan kadınların yapabileceği doğum borçlanması BAĞ-KUR’ lu ve devlet memuru olan kadınlar için de getirildi. SGK da 11.12.2014 tarihli genelgesi ile tarım sigortalılarından 4/a (SSK) kapsamında çalışması olmayanlar da doğum borçlanması yapabilecektir. Yine banka sandığına tabi olan kadın sigortalılar bu çalışması sona erdikten sonra 4/a (SSK), 4/b (BAĞ-KUR) ve 4/c (Emekli Sandığı) tabi sigortalılığı bulunanlar SGK’ ya müracaat ederek borçlanma yapabileceğini açıklamıştı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Doğru Zaman, Doğru Adam, “Recep Tayyip Erdoğan” 19 Mayıs 2023 | 186 Okunma Hamile ve emziren kadınların çalışma koşulları 09 Mayıs 2023 | 150 Okunma Bedava peynir fare kapanında olur 05 Mayıs 2023 | 288 Okunma Türkiye Yüzyılı için doğru adımlar 02 Mayıs 2023 | 170 Okunma Bu sıradan bir seçim değildir! 28 Nisan 2023 | 269 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar