Kararlılıkla kararsızlığın çatışması

Kararlı olma hali, verdiği kararda değişmeden, düzenli bir durumda kalma durumunu ifade eder. Aynı zamanda dengeliliğe ve sabitliğe, sebatkâr kalma durumuna, başka bir deyişle istikrara atıfta bulunur.Kararlı kimse verdiği...

Kararlı olma hali, verdiği kararda değişmeden, düzenli bir durumda kalma durumunu ifade eder. Aynı zamanda dengeliliğe ve sabitliğe, sebatkâr kalma durumuna, başka bir deyişle istikrara atıfta bulunur.

Kararlı kimse verdiği kararda ısrar eder, kararını uygulamaya intikal ettirir. Ancak kararlılık inatçılık demek değildir. Kararlılık isabetli ve doğru karar üzerinde sabit kalmayı ifade ederken inatçılık eğri veya doğru ne olursa olsun ondan vazgeçmemeyi ifade ediyor.

Kararlılıkta sorgulama söz konusudur. İnatçılıkta ise sorgulamaksızın, körü körüne belli bir karara bağlılık ön alır. Kararlı kimse kararının yanlışlığını gördüğü takdirde yeni bir karara aktarma yapabilir. İnatçı ise yanlışta direnir ve diretir.

Kararsızlık ise almaşıklar arasında seçim yapamamaktan doğan tereddüt halidir. Türkçede “doluya koysam almaz, boşa koysam dolmaz” deyişinin uygulamadaki karşılığı kararsızlık olarak tecelli eder. Bu, ortada kalma hali çaresizliği ima eder. Seçim yapamama hali özgüven eksikliğinden ileri gelebileceği gibi, yanlış yapma kaygısından veya sonucunu kestirmekte zorlanıldığından dolayı bocalamadan da kaynaklanabilir.

Türkiye’nin Fırat’ın Doğusunda gerçekleştirmeyi planladığı güvenlik harekâtı sürecinde ABD ile yaşadığı çekişmeli durum, iki ülke arasında yaşanan kararlılık haliyle kararsızlığın çatışması olarak vuku buldu.

ABD’nin kararsızlığı, bocalaması, yalpalaması Türkiye’nin kararlı tutumunu değiştirmedi ise de, harekâtın başlatılmasında geciktirici bir faktör oldu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Rasim Özdenören 26 Nisan 2021 | 287 Okunma İnsan: Hakim mi hami mi? 22 Nisan 2021 | 255 Okunma İnsan: Yaratılanın en şereflisi 18 Nisan 2021 | 278 Okunma Nefs, irade, oruç ve insan 15 Nisan 2021 | 260 Okunma Camdan kapalı oda 11 Nisan 2021 | 240 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar