Çürümüş soğanlar ya da kapitalistik sabotaj

İlkin sabotaj kelimesine verilen anlam açığa kavuşturulmalı.TDK Sözlüğü’nde kelime tek kelimeyle açıklanıyor, sabotaj: Baltalama...Laf Sözlük daha geniş bir açıklamada bulunuyor: “Sabotaj...

İlkin sabotaj kelimesine verilen anlam açığa kavuşturulmalı.

TDK Sözlüğü’nde kelime tek kelimeyle açıklanıyor, sabotaj: Baltalama...

Laf Sözlük daha geniş bir açıklamada bulunuyor: “Sabotaj, bilinçli ve kasıtlı olarak bir işi veya bir durumu (pasif direnişle ve planlı olarak) bozup zarara yol açan harekette bulunma, baltalama demektir.”

Sesli sözlük kelimeye: “Yıkmak, tahrip etmek, kullanılır durumdan çıkarmak; bir işi kasıtlı olarak bozmak, baltalamak” anlamını veriyor.

Şu sıralarda soğan, patates, domates gibi sebzelerin vurgunculuk (ihtikâr) amacıyla piyasadan çekilerek istif edildiği haberleri bir daha gündeme geldi. Bu duruma kapitalistik sabotaj adı veriliyor.

İhtikâr malı karaborsada satışa sunmak için yapılıyor. Arz ve talep dengesiyle yapay olarak oynanıyor. Mal piyasaya daha az arz edilirse fiyat yükselecektir. Böylece elinde mal bulunduran muhtekir onu piyasaya gıdım gıdım sunmakta herhangi bir vicdan azabı duymadan bu işi kotarabiliyor. O, kazanacağı beş kuruş fazla için içinde yaşadığı kent ateşe verilse umursamayacak bir vurdumduymazlık içindedir. Mutlak bir aymazdır. O kentle birlikte kendinin de yanacağını akıl edemez. İhtirası o sonucu görmeye engeldir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Rasim Özdenören 26 Nisan 2021 | 288 Okunma İnsan: Hakim mi hami mi? 22 Nisan 2021 | 262 Okunma İnsan: Yaratılanın en şereflisi 18 Nisan 2021 | 284 Okunma Nefs, irade, oruç ve insan 15 Nisan 2021 | 271 Okunma Camdan kapalı oda 11 Nisan 2021 | 242 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar