Alkol, sömürü ve intihar

Görünüşte, alkol ile sömürü arasında herhangi bir bağlılaşım kurulamayabilir. Ama acaba gerçek öyle midir?“Ateş suyu”na alıştırılan Kızıl Deriliyi ele alalım.

Kızıl Derili adamın gündelik hayatında tüttürdüğü bir dumanı vardı. Kıtanın sonsuzca uzayan topraklarında, sesini ulaştıramadığı mesafelerde duman ona haberleşme işinde yardımcı oluyordu. Beyaz adam, Kızılderili’den dumanı öğrenince bunun keyif verici bir nesne olduğunu keşfetti. Avrupa’da tütün alışkanlığı oradan başladı. Ve devam ediyor.

Kızılderili’nin kendine özgü bir alkolü de yoktu. Dolayısıyla alkol alışkanlığı da yoktu.

O, doğanın kendine armağan ettiği böcekkabuklarından, çiçekten, ottan, çöpten süslenme nesneleri icat ediyor; bu sade, basit süslerle gönlünce eğleniyordu.

Vaktaki, beyaz adam, Kızılderili’nin alkolü tanımadığını fark etti, ona alkolü (viski) tanıttı. Kızılderili, bu sert içkinin tadını aldı ve ona “ateş suyu” adını verdi. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Rasim Özdenören 26 Nisan 2021 | 288 Okunma İnsan: Hakim mi hami mi? 22 Nisan 2021 | 262 Okunma İnsan: Yaratılanın en şereflisi 18 Nisan 2021 | 284 Okunma Nefs, irade, oruç ve insan 15 Nisan 2021 | 271 Okunma Camdan kapalı oda 11 Nisan 2021 | 242 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar