Trump, ABD'nin Gorbaçov'u olur mu?

Soyadını taşıyan kulelerle inşaatçılıkta dünya çapında bir başarıya imza atan Donald J. Trump, aynı başarıyı devlette de gösterebilecek mi?Bir insanın hem iş ve hem de devlet hayatında...

Soyadını taşıyan kulelerle inşaatçılıkta dünya çapında bir başarıya imza atan Donald J. Trump, aynı başarıyı devlette de gösterebilecek mi?
Bir insanın hem iş ve hem de devlet hayatında eş zamanlı olarak zirveye çıkması her fâniye nasip olmaz. Önceleri Trump'ın seçimi kazanmasına çok fazla ihtimal verilmiyordu. Hatta geçmiş dönemlerdeki aday adaylıkları emlakçılığının reklâmı gibi görülmüştü. Bu defa ise başta medya olmak üzere aleyhinde düşünenleri yanıltarak başkanlığı kazandı.
Merak edilen şudur:
Hakikaten taç giyen baş akıllanacak mı, yoksa seçim kampanyasındaki sivri dilli vaadlerine devam mı edecek? "Müslümanları geri göndereceğim" diyerek Hıristiyan radikalleri sevindirmişti. Bununla da kalmamış, İsrail'deki Amerikan sefaretini Tel Aviv'den Kudüs'e nakledeceğini de söylemişti.
Birinci vaadini hayata geçirmesi imkânsızdır. Amerikan nüfusunun en az yüzde 5'i Müslümandır. Bunların da tamamına yakını vatandaşıdır. Hiçbir hükûmet, inanç farklılığından dolayı 15 milyon vatandaşını hudut harici edemez. Ancak; büyükelçiliği Tel Aviv'den Kudüs'e nakletme isteklerine dair bu netlikte konuşmak zor. Bölgeyi karıştıracak tehlikeli bir fikirdir. Yerine oturur oturmaz İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile telefonla görüşmeleri bu anlamda dikkat çekicidir. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre bu konuşmada İsrail-Filistin mes'elesi, bölge ve İran ele alınmıştır. İsrail-Filistin mes'elesi görüşüldüyse iki tarafı olan bu ihtilafta neden yalnızca bir taraf dinlendi? Filistin başbakanıyla da görüşülmeliydi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
TARİHİ DOĞRU OKUMAK 21 Mayıs 2024 | 172 Okunma 10 YILDA GELEN ADALET 18 Mayıs 2024 | 211 Okunma KOMŞU 16 Mayıs 2024 | 91 Okunma ANNELER GÜNÜ BİTMEZ 14 Mayıs 2024 | 59 Okunma 12 ZORBA SENATR! 09 Mayıs 2024 | 70 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar