Söylenildiği gibi ABD, Afganistan'da mağlup mu oldu, yoksa bu bir taktik miydi?

Bu delillerden bir tanesi de ABD’nin 31 Ağustos 2021 itibariyle Afganistan’dan çıkacağını açıklamış olmasıydı. Bu arada, acaba bütün bunlar, mazlumların korkulu rüyası, zulme ve işgale...

Bu delillerden bir tanesi de ABD’nin 31 Ağustos 2021 itibariyle Afganistan’dan çıkacağını açıklamış olmasıydı. 

Bu arada, acaba bütün bunlar, mazlumların korkulu rüyası, zulme ve işgale dayalı hegemonyanın sona erdiğinin ifadesinin ötesinde, yoksa ABD’nin rakiplerini yanıltmaya yönelik olarak sergilemiş olduğu bir taktik ve karartma harekatı mıdır sorusunu sormuş ve yorumunu da zamana bırakmıştım.

İşte o yorumu yapmanın vakti geldi. Zira 30 Ağustos 2021 akşam saatleri itibariyle ABD askerlerini taşıyan en son nakliye uçağı Kabil havaalanını terkedince, ABD’nin ardında bırakıp gittiği bilançoya baktığımızda ve hele ABD askerinin canını kurtarmanın sevinci içerisinde kendisini alıp ana-babasına kavuşturacak olan uçağa binmeden önce havalimanında ne var ne yok, önüne çıkan her eşyayı kırıp döktüğünü gördükten sonra ABD’nin ayrılışı esnasında sergilemiş olduğu psikolojik tepkinin bir taktik gereğimi, yoksa 20 yıl devam eden bir işgalin sonunda peşinen kabul edilen bir mağlubiyetin ifadesi midir? Bunun böyle olup olmadığını belirlemek akl-ı selim sahibi her bir şahsın için hiç de zor değildir. 

Afganistan'da 20 yıllık ABD işgalinin bilançosu

2001’den beri insan unsuru olarak Afganistan’da tam 800 bin Amerikan askeri görev aldı. Bu arada bölgedeki operasyonlara ABD’nin harcamış olduğu para ise 2 trilyon dolar.

20 yıl süren bu savaşta her iki taraftan ölen insan sayısı tam 241 bin kişi. Bunların 71 bini sivil zavallı günahsız garip insanlar, 70’den fazlası gazeteci, 444’ü ise oradaki ABD’nin yerinden ettiği, savaşın evsiz barksız koyduğu yardım görevlisi kişiler. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Altılı Masanın görünmeyen ortakları! 11 Ocak 2023 | 91 Okunma 2022'de iz bırakan icraatlar! 04 Ocak 2023 | 47 Okunma 'Ahde vefa' kavramı ve Batı! 28 Aralık 2022 | 62 Okunma Açıklamış olmak için açıklanan vizyon! 07 Aralık 2022 | 34 Okunma Milletimizin başı sağolsun 16 Kasım 2022 | 69 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar