Nihayet Kanal İstanbul'a ilk kazma vuruldu!

Diyeceksiniz ki, projenin kamuoyuna açıklanmasından bu yana dolu-dolu on yıl geçti buna rağmen ilk kazma daha dün vuruldu. Doğrudur; geçen zaman uzunluğu açısından haklısınız. Fakat bilmiş olalım ki...

Diyeceksiniz ki, projenin kamuoyuna açıklanmasından bu yana dolu-dolu on yıl geçti buna rağmen ilk kazma daha dün vuruldu. Doğrudur; geçen zaman uzunluğu açısından haklısınız. Fakat bilmiş olalım ki, bu projenin yalnız adı değil, bizzat kendisi de dünyanın en önde gelen MEGA projelerinden biriydi. Panama, Süveyş misali Dünya Deniz Ulaşımında çağ açacak, güzergah belirleyecek nitelikte yeni bir durum dünyanın gözleri önüne serilecekti.

İşte bunun içindir ki, Kanal İstanbul’un ayrıntılı saha, labaratuvar çalışmaları, bu çalışmalardan elde edilen veriler doğrultusunda Kanal tasarımının tamamlanması, jeolojik, jeoteknik ve hidrojeolojik etüdler ve nümerik modeller doğrultusunda ÇED ve diğer gerekli raporların hazırlanması için tam 204 akademisyen ve uzman çalıştı.

Bu süreçte, etraftan ileri sürülen bütün görüş ve eleştiriler incelenip değerlendirilmiş, İnceleme Değerlendirme Komisyonu’nun 56 kurum ve kuruluşun katılımıyla gerçekleştirmiş olduğu toplantı sonucu bütün bu çalışmalar olgunlaştırılmıştı. Neticede 1595 sayfa ama ekleriyle birlikte onaltı bin sayfadan oluşan ÇED Raporu hazırlanmış ve ortaya konulmuştu.

Hedeflenen topumsal yarar!

Avrupa Yakası’nda, Karadeniz ile Marmara denizinin arasına yapılacak olan Kanal İstanbul’un uzunluğu yaklaşık 45 km, taban genişliği en az 275 metre, derinliği ise 20,75 metre olacak.

Kanal İstanbul’un hizmete girmesiyle birlikte İstanbul Boğazı’nın tarihi ve kültürel dokusunun korunması ve güvenliğinin temin oranı fiilen artırılmış olacaktır. Aynı şekilde Boğaz’ın trafik güvenliğinin ve seyir emniyetinin sağlanması ile birlikte deniz trafiğinden kaynaklanan yoğunluğun azalması sonucu beklenmedik kazaların önüne de geçilmiş olacaktır. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Altılı Masanın görünmeyen ortakları! 11 Ocak 2023 | 91 Okunma 2022'de iz bırakan icraatlar! 04 Ocak 2023 | 47 Okunma 'Ahde vefa' kavramı ve Batı! 28 Aralık 2022 | 62 Okunma Açıklamış olmak için açıklanan vizyon! 07 Aralık 2022 | 34 Okunma Milletimizin başı sağolsun 16 Kasım 2022 | 69 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar