Dünyanın gündemi; NATO zirvesi

Sevgili dostlar; Dünyanın, bilhassa bir birinden emin olma, genel güvenlik kavramı ve onun beklentisi açısından iki bloklu bir görünüm arzettiğini ifade etmek, eskilerin tabiriyle “ malumun ilamı” olur.İşte...

Sevgili dostlar; Dünyanın, bilhassa bir birinden emin olma, genel güvenlik kavramı ve onun beklentisi açısından iki bloklu bir görünüm arzettiğini ifade etmek, eskilerin tabiriyle “ malumun ilamı” olur.

İşte, bizimde içinde bulunduğumuz “Nato” bu iki bloktan en etkin ve yaygın olanının oluşum ve ifade tarzı, yani adlandırılması ve tesmiyesidir.

Geçtiğimiz 14 Haziran Pazartesi günü Belçika-Brüksel’de 2021 yılı “NATO Zirvesi” gerçekleşti. Zirveye önem kazandıran en önemli husus önümüzdeki 30 yıl içerisinde, gerek genişleme ve gerekse icra edeceği fonksiyon açısından Nato’nun geleceğini belirlemeye yönelik temel ilkelerin bu toplantıda görüşülüp kabul edilecek olmasıydı.

Nitekim Ukrayna’nın, talebi doğrultusunda Nato’ya dahil edilmesi, tabir caizse Rusya’ya yönelik bir “gözdağı” mahiyetinde tecelli etmiş ve Rusya’nın canını son derece sıkarken, Ukrayna’yı da bihayli rahatlatmıştı.

Ukrayna’nın “Tam Üye” statüsünde Nato’ya kabul edilmesi, Kırımın, Bahçesaray’ın, Akmescid’in kurtuluşuna yönelik bizi de bihayli ümit deryasına yaklaştırmıştı.

En önemlisi; Nato Bloku’nun, gelecek 30 yıllık plan dahilinde, evrensel özgürlük ve insan haklarının gelişip yayılmasına engel olma yolunda, 1944’den bu yana Doğu Türkistan’da, Urumçi’de, Kaşgar’da işlemiş olduğu cinayetleri de göz önünde bulundurarak, özgürlüğün gelişmesinin önünde en büyük aktör olarak Çin’i belirleyip ilan etmesi, Doğu Türkistan’daki kardeşlerimizin geleceği hakkında onların, temel hak ve hürriyetlerine kavuşmuş, doğma vatanlarında o ay-yıldızlı gök bayrağın altında hür ve bağımsız olarak yaşama arzu ve beklentilerine yönelik bir ümit oldu bize…

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Altılı Masanın görünmeyen ortakları! 11 Ocak 2023 | 91 Okunma 2022'de iz bırakan icraatlar! 04 Ocak 2023 | 47 Okunma 'Ahde vefa' kavramı ve Batı! 28 Aralık 2022 | 60 Okunma Açıklamış olmak için açıklanan vizyon! 07 Aralık 2022 | 34 Okunma Milletimizin başı sağolsun 16 Kasım 2022 | 66 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar