Nerede benim hakkım?

Geçenlerde bir mağazadan ayakkabı aldım. Hatta almadan önce sosyal medya hesabımdan takipçilerime istek mi, ihtiyaç mı? diye sordum. Ertesi gün ayakkabıyı iade etmeye karar verip mağazaya gittim. O da ne ‘iade kabul...

Geçenlerde bir mağazadan ayakkabı aldım. Hatta almadan önce sosyal medya hesabımdan takipçilerime istek mi, ihtiyaç mı? diye sordum. Ertesi gün ayakkabıyı iade etmeye karar verip mağazaya gittim. O da ne ‘iade kabul etmiyoruz, iade fişi veriyoruz’ dediler. Bu tür durumlarda haklarımız neler?

MEMNUN KALMAZSAN

Eve gelince beğenmedim iade edebilir miyim?

Tüketici hukuku açısından cayma hakkı, “Memnun kalmadığımız bir mal ya da hizmeti iade etmek için bizlere sunulan bir hak” olarak tanımlanıyor.

Kanun ne diyor?

Yürürlükteki 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun’un en önemli amaçlarından biri, tüketicilerin ekonomik çıkarlarının korunması. Ancak yine de satın aldığımız ürünleri iade etmek veya değiştirmek her zaman mümkün değil. Konuyla ilgili olarak; 6502 sayılı Kanun’da düzenlenen taksitle satış sözleşmeleri, işyeri dışında kurulan sözleşmeler (eski düzenlemedeki adıyla kapıdan satış) ve mesafeli sözleşmelerde ise tüketici herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahip. Fakat satış yerinde yüz yüze yapılan peşin satışlarda; satın aldığımız bir ürünü sonradan iade etmek veya değiştirmek gibi seçimlik yasal haklarımızı kullanmak için öncelikli şart, o ürünün ayıplı ürün olması.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Nerede benim hakkım? 24 Şubat 2022 | 202 Okunma Her borç ödenir 17 Şubat 2022 | 116 Okunma Aşk ve para testi 10 Şubat 2022 | 154 Okunma Metaverse harcamaları 03 Şubat 2022 | 357 Okunma Finansal travma 27 Ocak 2022 | 90 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar