Mezhep çatışması filmini daha önce görmedik mi?

Suudi Arabistan ve İran arasındaki yüksek gerilime, Türkiye'den ilk tepki Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamayla verildi. Açıklamada, “İran'daki Suudi Arabistan misyonlarına yönelik...

Suudi Arabistan ve İran arasındaki yüksek gerilime, Türkiye'den ilk tepki Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamayla verildi. Açıklamada, “İran'daki Suudi Arabistan misyonlarına yönelik saldırılar kabul edilemez. Bir an önce tehdit dili bırakılmalı, diplomasi dili kurulmalı” cümleleri yeraldı. Mesajda ayrıca, “Türkiye iki ülke arasındaki gerginliğin bölge güvenliği, istikrarı ve barışı üzerinde olumsuz yansımalara sebebiyet vermemesini temenni ediyor” denildi.

Türkiye, Suudi Arabistan'la ilişkileri çok daha kuvvetli olmasına rağmen, görece tarafsız ve barıştan yana bir tavır takındı yani. Olması gereken de buydu. Zira, bu Ortadoğu'da gördüğümüz ilk film değil.

1980 ve 1988 yılları arasında süren İran-Irak Savaşı da, tıpkı bugünkü gibi, İran'da Şiiliğin savunucusu Humeyni iktidarının başa gelmesiyle mezhep çatışmasından dolayı alevlenmişti ve sonuçları itibariyle ne Şiilere ne Sünnilere bir fayda sağlamadığı gibi her iki taraftan yaklaşık 1 milyon kişinin ölümüne, 150 milyar dolar maddi hasara, her iki ülkede ağır yıkımlara yol açtı.

Amerikan yönetimi o dönemde İran'a diş biliyor ve Irak'ı tıpkı bugün Suudi Arabistan'a yaptığı gibi açıktan destekliyordu. Oysa aynı Amerikalılar eliyle, Saddam'ın boynuna yağlı urganın, hem de bir Kurban Bayramı sabahı nasıl geçirildiğini hepimiz hatırlıyoruz.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
“Keşke bir ömrü daha adasam bu yola” 04 Eylül 2019 | 278 Okunma “Başörtüsünü kitlelere yaymak için Rabbim’e dua ettim” 30 Ağustos 2019 | 2.596 Okunma Emine Bulut cinayetinin gösterdiği 28 Ağustos 2019 | 2.270 Okunma Yanan ormanlarımız 23 Ağustos 2019 | 161 Okunma Gençlerin göçü 16 Ağustos 2019 | 463 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar