Kendini Müslüman sanan birinin itirazı

Aklını kullanmayan Müslümanların çağa neden uyum sağlayamadıklarına, neden geri kaldıklarına dair, Suriyeli Adonis (Ali Ahmed Esber) ile Türk bilgin ve filozof Prof.Dr. Niyazi Kahveci’yi tanık gösterek birkaç...

Aklını kullanmayan Müslümanların çağa neden uyum sağlayamadıklarına, neden geri kaldıklarına dair, Suriyeli Adonis (Ali Ahmed Esber) ile Türk bilgin ve filozof Prof.Dr. Niyazi Kahveci’yi tanık gösterek birkaç yazı yayımladım. Bunun üzerine “çağa uyumsuz bir Müslüman”dan bu tipin zihinsel yapısına örnek olacak iki itiraz iletisi aldım. Yazıldığı gibi bilginize sunuyorum:

***

Erdoğan Bey iyi günler diliyorum. Son günlerde genelde din, özelde İslam ile ilgili yorumlarınızı okuma fırsatı buldum. Sizin gibi Marksist yazar- çizerlerin İslamı gerçek ve saf haliyle anlamalarını beklemek safdillik olur. Elbette tarihi süreç içerisinde yerel, bireysel, gelenek ve göreneklerin ve sapkın erkek egemen yorumların din telakki edildiği, gerçek dini perspektiften uzaklaşmış Müslümanların da sistemli bir gerileme içine girdikleri gerçeği görmezden gelinemez. Gerçek ilahi tebliği, yani İslamı, tağyir edilerek bir ucube haline getirilmiş Yahudi ve Hırıstiyanlık ile karıştırmanız büyük bir cehalet. İslam, evrensel insani değerleri ve temel kısmi bazı alanları belirleyerek yönetimsel tüm alanları insana bırakmış, değişen şartlara uyumu da insanoğlunun erdemli fikri ve ilmi derinliğine havale etmiştir. Hatalı Müslümanların uyguladıklarını, dinin kendisi telakki etmenizi teessüfle kınıyorum. İlim, İslamın önem verdiği en değerli alandır ve din, hiçbir hal ve şartta ilimle çelişmez/çelişemez, çünkü ilimsiz yaratılmış hiçbir “âlem” yoktur. Kevniyat muhteşem bir ilim deryasıdır ve bunun sahibi, ilmin de sahibi olan Allah’tır. İnanmayabilirsiniz. Ama biliniz ki Allah; hayatın her zerresini ilimle yarattığı gibi yarın, diriltilip hesaba çekileceğiniz gün “Keşke fırsat verilse de tekrar dünyaya geri dönüp iyi ameller işlesem” diye debelenmenin de fayda vermeyeceğini akıl sahiplerine söylüyor.
Din ilimdir, ilim de din. Evet Müslümanlar maalesef ilimden uzaklaştı. Bu dinin değil Müslümanların suçu. Nasıl ki komünistler ABD’nin piyon ve oyuncağı olduysa, Müslümanlar da dünyalığa tapar oldular.

***

Bu çok kazı koz anlayan itiraza şöyle cevap verdim: “Adım Erdoğan değil. Din ilimse, ilim de din(!) ise; ‘Evet Müslümanlar maalesef ilimden uzaklaştı’ ise bana neden yazıyorsunuz?
Ve şöyle bir ek itiraza muhatap oldum:

***

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Maçı hakem bitirir 26 Nisan 2024 | 10 Okunma R.T. Erdoğan ve din işleri 23 Nisan 2024 | 309 Okunma R.T. Erdoğan Öğrenim Birliği’ne karşı 21 Nisan 2024 | 142 Okunma R.T. Erdoğan ve 27 etnik grup 19 Nisan 2024 | 259 Okunma Sorumluluk 16 Nisan 2024 | 99 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar