Uykunun bile teröristi var

"Uykunun teröristi olur mu" demeyin, olur. Eğer kafanızı yastığa rahat koymadıysanız, sorunlarınızı yatak odanıza kadar taşıdıysanız ya da ruhsal bazı problemlerinizi yok saydıysanız pusuda bekleyen o...

"Uykunun teröristi olur mu" demeyin, olur. Eğer kafanızı yastığa rahat koymadıysanız, sorunlarınızı yatak odanıza kadar taşıdıysanız ya da ruhsal bazı problemlerinizi yok saydıysanız pusuda bekleyen o terör günün birinde sizin uykunuzu da tehdit edebilir. Konuyu birkaç gün önce uyku terörü atağı geçiren bir hastam nedeniyle gündeme getirme ihtiyacı duydum.

Arkadaşım sabah erken saatlerde aradı. Korkunç bir gece geçirmişti. Uykuya daldıktan kısa bir süre sonra ağır bir nefes tıkanıklığı –soluk alamama, neredeyse boğulma duygusu- ve de çığlıklarla uyanmış. Çarpıntı, terleme ve müthiş bir korku haliyle yatağından kalkmış, geceyi su yudumlayarak, korkunç bir yorgunluk ve bitkinlik içinde tamamlamıştı. Benimle konuşurken yorgunluktan başka şikayeti yoktu.
Sorusu şuydu: "Bana ne oldu?"
Ona şunları anlattım: Yaşadığı olaya uyku uzmanları "uyku terörü" ya da "gece terörü" adını veriyor. Bunlar aslında uyku sırasında yaşanan şiddetli korku nöbetleri, bir başka deyişle ağır panik atakları.
Özellikle gündüz değil de uykuda ortaya çıkmaları, çoğu zaman da uykunun başlangıç, yani ilk üçte birlik döneminde meydana gelmeleri en önemli özellikleri.
Bu atakları geçirenler birdenbire uykusundan uyanıyor, yataktan adeta fırlarcasına zıplıyor, hava açlığı/nefessizlik duygusu içinde çığlıklar atmaya başlıyor.
Bu esnada nabızları da, solunumları da hızlanıyor. Göz bebekleri büyüyor, ani terleme atakları ortaya çıkıyor. Sorunun nedeni tam olarak bilinmiyor. Çoğu hasta ertesi güne de gergin, bitkin ve yorgun başlıyor. Ama genelde geçirilen atakların bedensel ve ruhsal anlamda sağlığa ciddi bir etkisi de söz konusu değil.
Böyle olduğu için de çoğu zaman tedavi gerektiren bir durum olarak kabul edilmiyor. Ama sık tekrarladığında sakinleştiricilerden ya da panik bozukluk için kullanılan antidepresanlardan faydalanılma yoluna gidilebiliyor. Arkadaşımı daha detaylı bir inceleme ve kesin teşhis için bir uyku uzmanına yönlendirdim. Umarım aynı atağı bir daha yaşamaz.
Kesiksiz ve mışıl mışıl uyuyarak tamamlanan mükemmel bir gece uykusu önemli bir avantaj ve çok iyi bir şanstır. İyi uyku sadece bedensel değil, ruhsal sağlık için de önemli avantajdır. Uykunuza sahip çıkın!

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hücremizdeki hazine egsozomlar 18 Mayıs 2024 | 129 Okunma Egzersiz neden çok gündemde 16 Mayıs 2024 | 665 Okunma Bizi daha iyi bir hayat bekliyor 13 Mayıs 2024 | 513 Okunma Ömrünüz nasıl olsun uzun mu, sağlıklı mı 11 Mayıs 2024 | 449 Okunma Hazzı ıskalamayın 09 Mayıs 2024 | 803 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar