Unutmayacağız

Anıların kimi kısa süreli bellekte geçici olarak işlem görürken, kimi de uzun süreli bellekte yıllarca muhafaza edilmektedir. Eğer o anılar travmatikse beyninize adeta bir daha unutulmamak üzere kazınarak...

Anıların kimi kısa süreli bellekte geçici olarak işlem görürken, kimi de uzun süreli bellekte yıllarca muhafaza edilmektedir. Eğer o anılar travmatikse beyninize adeta bir daha unutulmamak üzere kazınarak yerleşmektedir. 

Beynimizin en mühim görevinin “bellek fonksiyonu”, yani “anılarımızı muhafaza etmek” olduğu kesindir. 
Ayrıca şu bilgi de açık ve nettir: Tıpkı sağlığımız gibi belleğimizi korumak ve geliştirmek de elimizdedir.
Belleği etkileyen süreçler ise zannedildiğinden de karmaşık şeylerdir. Zaten biraz da bu sebeple sağlam bir bellek dikkat, bilgi ve beceri gerektirir. 
Beslenmenizden stres düzeyinize, uyku alışkanlıklarınızdan aktivite yoğunluğunuza, ruhsal gelgitlerinizden sosyal yaşamınıza kadar pek çok değişken belleğinizi etkilemektedir. 
Diğer taraftan bellek fonksiyonu kendi içinde de muazzam farklılıklar göstermektedir. Mesela anıların kimi kısa süreli bellekte geçici olarak işlem görürken, kimi de uzun süreli bellekte yıllarca muhafaza edilmektedir. 
Bitmedi! Eğer o anılar travmatikse yani canınızı yakmış, duygularınızı ve ruhunuzu derinden sarsıp etkilemişse “flash bellek”te muhafaza edilmekte, beyninize adeta bir daha unutulmamak üzere kazınarak yerleşmektedir. 
BÜTÜN ANILAR EŞİT DEĞİLDİR
Kısacası hayattaki pek çok şey gibi “anılar da eşit değildir”! 
Bazıları diğerlerinden daha kalıcı ve derin yerleşimlidir.
Geçtiğimiz cumartesi yaşadı-
ğımız toplumsal travma ve büyük acının belleğimizdeki kaydı da böyledir. 
O tatsız, o kara, o acı gün ve gencecik şehitlerin anısının da belleğimize bir daha unutulmamak üzere kazındığı kesindir. 
ÖZETİ ŞU!
Ne biz o acıyı unutacağız. 
Ne de bize o acıyı çektirenleri milletimiz unutacak... 
Bellek fonksiyonuyla ilgili detaylar için buyurun...

Kısa süreli bellek geçicidir

Kısa süreli bellek, bellek sistemimizin “köpüğü, kaymağı” ya da “sabunun balonu” gibidir. En fazla birkaç dakikalığına hatırlama ihtiyacı duyduğumuz bilgilerin saklandığı bellek alanıdır. Saklanan bilgiler de çok değil 3-5 dakika geçmeden silinip sıfırlanır. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Mükemmel bir iyi yaşlanma hapı: Motivasyon 06 Mayıs 2024 | 519 Okunma Türkiye yaşlanıyor 04 Mayıs 2024 | 1.004 Okunma D3 mü K2 mi 02 Mayıs 2024 | 672 Okunma Ekmek mi şeker mi 29 Nisan 2024 | 1.494 Okunma Yeni yaşınız kutlu olsun... Epigenetik yaş 25 Nisan 2024 | 491 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar