Su içsem yarıyor (mu)

Açlık insülini yüksek olan ve rafine karbonhidratlı besinden sonra pankreasları patlamalarla insülin üreten insanlar kolayca kilo alıyorlar. Onlar "su içsem yarıyor" derken haklılar.80’li yılların ortalarında...

Açlık insülini yüksek olan ve rafine karbonhidratlı besinden sonra pankreasları patlamalarla insülin üreten insanlar kolayca kilo alıyorlar. Onlar "su içsem yarıyor" derken haklılar.
80’li yılların ortalarında İsviçre’nin Lozan şehrinde yanında eğitim gördüğüm ünlü metabolizma profesörü hocam, “su içsem yarıyor, neden?” diye söze giren hastalarına hep aynı yanıtı verirdi: “Hanımefendi su ile sadece bitkiler büyüyüp gelişir, su insanları irileştirmez.”
Sonra 90’lı yılların başında Kanadalı bir doktor-araştırmacı Dr. Jankins “İnsülin direnci” kavramını gündeme getirdi. Dr. Jankins’e göre bedeni/pankreası genetik nedenlerle aşırı insülin üreten bir grup insan vardı. Bunlar glisemik yükü fazla yiyeceklere yönelir (fırın pastane ürünleri, unlu şekerli besinler) ve hareketsiz kalırlarsa “kuş kadar” da beslenseler zamanla “fil gibi” olabiliyorlardı.
Böyle bir beden yapısı olanların sorunu ne kadar çok yedikleri değil, bedenlerinin imalat şartnamesine uymayan yanlış gıdaları tüketmeleri ile ilgiliydi.
Dr. Jankins ve sonraki çalışmalar sayesinde öğrendik ki “pankreasları genetik nedenlerle aşırı insülin üretmeye eğilimi olan” bazı insanlar var ve bunlar kötü karbonhidratları –özellikle unlu/nişastalı ve şekerli besinleri çok az bile tüketseler kolayca kilo alıyorlar.
Bir başka deyişle kuş kadar yemelerine rağmen bir fil kadar büyüyebiliyorlar. Özetle onlar “su içsem yarıyor” derken haklılar.
Peki, bunlar kim? Bunlar açlık insülini yüksek olan ve rafine karbonhidratlı bir besinden sonra pankreasları adeta patlamalarla insülin üreten insanlar.
Nasıl mı teşhis ediliyorlar? Açlık ve tokluk şekerlerine değil, açlık ve tokluk insülinlerine de bakılarak ve insülin dirençleri hesaplanarak.
Daha önce de yazdım ama isterseniz yeniden bir kenara not edin:
Açlık insülininiz 8, tokluk insülininiz 40’tan fazla, insülin direnciniz 2,5’un üzerindeyse karbonhidratların her türlüsünden ama özellikle de unlu/nişastalı ve şeker içerenlerden, paketlenmiş, işlenmiş endüstriyel olanlarından lütfen uzak durun ve her gün 30-40 dakika yürüyün.
Yoksa siz de bir süre sonra kuş kadar yiyip fil gibi olanlar kulübüne üye olabilirsiniz

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Mükemmel bir iyi yaşlanma hapı: Motivasyon 06 Mayıs 2024 | 517 Okunma Türkiye yaşlanıyor 04 Mayıs 2024 | 992 Okunma D3 mü K2 mi 02 Mayıs 2024 | 671 Okunma Ekmek mi şeker mi 29 Nisan 2024 | 1.494 Okunma Yeni yaşınız kutlu olsun... Epigenetik yaş 25 Nisan 2024 | 491 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar