Sivilceli, kilolu ve yüzü tüylü

Özellikle orta ve alt gelir grubundaki ailelerimizin genç kızlarında her gün biraz daha yaygınlaşan önemli bir problem var: PKOS! Kilo alma, tüylenme ve sivilcelenmeye yol açan bir problem PKOS ve bu sayfada sık sık...

Özellikle orta ve alt gelir grubundaki ailelerimizin genç kızlarında her gün biraz daha yaygınlaşan önemli bir problem var: PKOS!

Kilo alma, tüylenme ve sivilcelenmeye yol açan bir problem PKOS ve bu sayfada sık sık tekrarladığımız gibi o da beslenme yanlışlarıyla doğrudan bağlantılı bir sorun. Tabiî ki tek sebebi beslenme hataları değil ama özellikle genetik bir eğilim varsa kötü beslenme PKOS'u daha da içinden çıkılmaz hale getiriyor.
Tıp lisanında "Polikistik Over Sendromu" (PKOS) olarak bilinen problem, çoğu genç kızda cinsel olgunlaşmayla birlikte en çok da 15-18 yaş döneminde devreye giriyor.
Cinsel hormonal gelişim tamamlanıp güçlendikçe gerek kilo artışı, tüylenme, gerek sivilceler (akne) ve adet düzensizlikleri belirginleşiyor ve 40'lı yaşların başına kadar yani cinsel olgunlaşmanın devamı süresince varlığını sürdürüyor, 40 virajı dönülüp de hormonal aktivasyon yavaşlamaya başladığındaysa belirtiler kendiliğinden hafifliyor, menopozla birlikte belirtilerin çoğu ortadan kalkıyor.
Özetle 15-40 yaş kuşağındaki genç kız ve hanımlarda görülen bir problem söz konusu.

NEDEN ÜZÜCÜ?

PKOS'un belirtileri sadece tüylenme, kilo sorunu, sivilce/akne ile sınırlı değil. Can sıkıcı başka işaretleri de var.
Mesela ağır düzeyde PKOS yaşayan genç kızlardan bazıları sık sık "adet düzensizliği" sorunu yaşıyor. Hatta bazıları -tedavi olmazlarsa eğer- "hamile kalamama" tehdidiyle bile karşılaşabiliyor.
Bu hanımların adet dönemleri daha ağrılı, daha "ödemli", daha "gergin, sinirli ya da çökkün bir ruhsal yapılanma" içinde geçiyor.
Birçoğu sadece aşırı tüylenmekten, gereksiz yerlerde çıkan erkek tipi kıllardan değil, alın kısımlarından başlayan "erkek tipi saç dökülmelerden" de şikâyetçi oluyor.
"Selülit" sorunu hemen hemen hepsinin problemi. Birçoğunun "kan şeker ve yağları yüksek" ya da yükselme eğiliminde.
Bazılarının vücudunda özellikle deri kıvrım yerlerinde -avuç içi çizgileri, kasık ve koltuk altı bölgeleri, boyun- "siyah lekeler" meydana geliyor.
Özetle PKOS bir hayli can sıkıcı gelişmeleri de beraberinde getiriyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hücremizdeki hazine egsozomlar 18 Mayıs 2024 | 129 Okunma Egzersiz neden çok gündemde 16 Mayıs 2024 | 665 Okunma Bizi daha iyi bir hayat bekliyor 13 Mayıs 2024 | 513 Okunma Ömrünüz nasıl olsun uzun mu, sağlıklı mı 11 Mayıs 2024 | 449 Okunma Hazzı ıskalamayın 09 Mayıs 2024 | 803 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar