Şeker alarmı

Türkiye'de diyabet sıklığı son on yılda ikiye katlanmış, diyabetli hasta sayısı 12 yılda %90 artmış. Bunlar sadece “korkulacak ve utanılacak” değil, “şimdi, hemen, acilen” alarm verdirecek...

Türkiye'de diyabet sıklığı son on yılda ikiye katlanmış, diyabetli hasta sayısı 12 yılda %90 artmış.

Bunlar sadece “korkulacak ve utanılacak” değil, “şimdi, hemen, acilen” alarm verdirecek rakamlar!

Her günün bir anlamı var, “14 Kasım” da bu “anlamlı günler”den biri, “Dünya Diyabet Günü” olarak biliniyor, her yıl aynı gün “diyabet/şeker hastalığı” gündeme getiriliyor.
Doğru da yapılıyor, zira DİYABET “acil” ve “alarm veren” bir sorun artık. Geçtiğimiz yirmi yılda bizde de inanılmaz bir diyabet patlaması oldu. Rakamlara göre durum “patlama-çatlama” olmaktan da çıkmış gibi. “Her on yetişkin vatandaşımızdan biri şeker hastası”. Bunların yarısının hastalıklarından haberleri bile yok.

ACİL HAREKET ŞART

TURDEP II çalışması rakamlarına bakılırsa, Türkiye’de diyabet sıklığı son on yılda neredeyse ikiye katlanmış, Türkiye’de diyabetli hasta sayısı on iki yılda %90 artmış.
Bunlar sadece “korkulacak ve utanılacak” değil, “şimdi, hemen, acilen” alarm verdirecek rakamlar. Sağlık Bakanlığımızın, halkı diyabet konusunda bilgilendirme ve yönetme iddiasında olan dernek ve vakıflarımızın, tabip odalarımız ve diğer sağlık organizasyonlarımızın şapkalarını önlerine koyup bu tehlikeli gidişi nasıl kontrol altına alacakları konusunda bir “acil hareket planı” yapmaları lazım. Durum hızla kötüleşiyor, “önlem almak” palavralarını bir tarafa bırakıp hemen ve acilen bir “diyabet alarmı” ilan edip “aksiyona geçmek” gerekiyor. Benden söylemesi!

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Egzersiz neden çok gündemde 16 Mayıs 2024 | 610 Okunma Bizi daha iyi bir hayat bekliyor 13 Mayıs 2024 | 512 Okunma Ömrünüz nasıl olsun uzun mu, sağlıklı mı 11 Mayıs 2024 | 449 Okunma Hazzı ıskalamayın 09 Mayıs 2024 | 802 Okunma Mükemmel bir iyi yaşlanma hapı: Motivasyon 06 Mayıs 2024 | 547 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar