PKOS’ta ne oluyor?

Kadınların yumurtalıklarında çok hassas dengeler var. Bu durum hormon üretiminde de aynen geçerli. Polikistik over sendromunda erkeklik hormonu androjen ile kadınlık hormonu östrojen arasındaki hassas denge bozuyor. Bu da sendromun...

Kadınların yumurtalıklarında çok hassas dengeler var. Bu durum hormon üretiminde de aynen geçerli. Polikistik over sendromunda erkeklik hormonu androjen ile kadınlık hormonu östrojen arasındaki hassas denge bozuyor. Bu da sendromun başlangıç noktası oluyor.

Şişmanlığın genç kız ve kadınlar arasında da hızla yayıldığını sık sık tekrarlıyorum. İşte bu fazla kilolar, kadın üreme organındaki hassas hormonal dengeyi bozan önemli etkenlerden biri. Şişmanlık sürecinde yağ hücrelerinin içindeki androjen hormonu, östrojen hormonuna çevriliyor. Östrojen hormonunun yumurtalık içindeki artışı ise hipofiz bezinden salgılanan uyarıcı hormonların (FSH ve LH) kandaki değerlerinin değişmesine neden oluyor. Ve tüm bu hormonal oynamalar genetik bir eğilim olarak zaten var olan polikistik over sendromunu tetikliyor. Özetle PKOS ile son yıllarda bu kadar sık karşılaşmamızın en önemli nedeni beslenme hataları ve kilo problemi. Eğer insülin direncini tetikleyen sağlıklı bir beslenme düzeniniz varsa ve kilonuzu kontrol altında tutuyorsanız, genetik eğiliminiz olsa bile bu sendromun ortaya çıkmaması çok büyük bir olasılıktır.

BELİRTİLER NELER?
Dilerseniz polikistik over sendromunun tipik belirtilerine tekrar bir göz atalım. Bu arada bu belirtilerin hepsinin herkeste görülmediğini, çünkü herkesin sendromunun kendine özel olduğunu anımsatalım.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hücremizdeki hazine egsozomlar 18 Mayıs 2024 | 129 Okunma Egzersiz neden çok gündemde 16 Mayıs 2024 | 665 Okunma Bizi daha iyi bir hayat bekliyor 13 Mayıs 2024 | 513 Okunma Ömrünüz nasıl olsun uzun mu, sağlıklı mı 11 Mayıs 2024 | 449 Okunma Hazzı ıskalamayın 09 Mayıs 2024 | 803 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar