Ne kadar su içelim?

Sizce en değerli besin hangisi? Ekmek mi, süt mü? Et mi, sebze ve meyveler mi? Yoksa su mu? Sözü uzatmadan söyleyelim: Doğru yanıtın "su" olduğundan hiç kuşkunuz olmasın. Nedenine gelince... Yiyeceksiz 6-7 hafta dayanabilirsiniz...

Sizce en değerli besin hangisi? Ekmek mi, süt mü? Et mi, sebze ve meyveler mi? Yoksa su mu? Sözü uzatmadan söyleyelim: Doğru yanıtın "su" olduğundan hiç kuşkunuz olmasın. Nedenine gelince...

Yiyeceksiz 6-7 hafta dayanabilirsiniz ama susuz bir haftadan fazla yaşayamazsınız.
Vücudunuz metabolik süreçlerini yürütür, organ ve sistemlerinizi tıkır tıkır işletirken suya ihtiyaç duyar, suyu kullanır ve siz farkına varmadan sürekli olarak su kaybeder.
Bu kayıp mutlaka ama mutlaka yerine konmalıdır. Yoksa sorunlar başlar. Vücut ağırlığınızın yüzde 10’undan daha fazla su kaybı halsizliğe, tansiyonun düşmesine ve yorgunluğa yol açar.
Yüzde 20’den fazlası ise hayatınızı tehlikeye sokar. Kısacası su hayattır!
Vücudun neredeyse yüzde 60’ı sudur ve suyun düşündüğünüzden çok daha önemli ve farklı görevleri vardır: Vücut ısısının korunması, oksijen ve besinlerin hücrelere taşınması, böbrek ve bağırsak fonksiyonlarının sürdürülmesi, vücut dokuları ve derinin nemlenmesi, eklemlerin kayganlığı ve daha pek çok şey su sayesinde başarılır.
Yetişkin bir insan hiçbir şey yapmasa bile bir günde ortalama 2,5 litre su kaybeder. Kaybedilen suyun bir kısmı bağırsak ve böbrekler, bir kısmı ter, bir kısmı da solunum yolu ile vücudu terk eder. Hava sıcaksa, aktiviteniz fazlaysa, bağırsaklarınız ve böbrekleriniz çok çalışıyorsa (ishal, idrar söktürücü ilaçlar) bu kayıplar artar, yerine koymanız gereken su miktarı çoğalır.
“Bir günde kaç bardak su içmeliyiz?” sorusuna cevap vermek zannedildiği kadar kolay değil. Uzmanlar da bu konuda farklı şeyler söylüyor! Ama yine de ortak bazı değerler var.
İşte o hesap!

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Mükemmel bir iyi yaşlanma hapı: Motivasyon 06 Mayıs 2024 | 518 Okunma Türkiye yaşlanıyor 04 Mayıs 2024 | 1.004 Okunma D3 mü K2 mi 02 Mayıs 2024 | 672 Okunma Ekmek mi şeker mi 29 Nisan 2024 | 1.494 Okunma Yeni yaşınız kutlu olsun... Epigenetik yaş 25 Nisan 2024 | 491 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar