Ne kadar protein?

Çocukların ve yetişkinlerin ihtiyaç duydukları protein miktarları farklı. Yetişkinlerin de ihtiyaçları kadın ya da erkek, orta yaşlı ya da yaşlı olmalarına göre ufak değişimler gösteriyor. Ama...

Çocukların ve yetişkinlerin ihtiyaç duydukları protein miktarları farklı. Yetişkinlerin de ihtiyaçları kadın ya da erkek, orta yaşlı ya da yaşlı olmalarına göre ufak değişimler gösteriyor. Ama yine de ortalama bir rakam vermek mümkün: Sağlıklı birinin saf protein olarak her gün düzenli bir şekilde her kilosu için günde 1-1,2 gram protein kazanması lazım.
Diyelim ki 50 kilo civarında bir hanımsınız. Bu sizin günde 50-60 gram protein almanız gerektiğini gösteriyor. Eğer 70 kilo ağırlığında bir erkekseniz protein kazanımınızı 70-85 gram civarına yükseltmeniz gerekiyor.Tabii burada da duruma özel bazı değişimler yapmak lazım. Mesela hamileyseniz, bebeğinizi emziriyorsanız daha fazla protein temin etmek zorundasınız. Eğer yoğun egzersiz yapan, özellikle kas büyütüp baklava peşinde koşan bir gençseniz bu durumda da protein kazanımınızı ciddi ölçüde artırmanız lazım.
Proteini nerede bulacağız?
Protein en çok hayvansal ürünlerde bulunan bir besin unsuru. Et, tavuk ve balık, süt ürünleri (süt, yoğurt, peynir, ayran) ve yumurta en güçlü ve kaliteli protein kaynakları. Bitkisel gıdalardan bakliyatlarda da bol miktarda protein olduğunu hatırlayalım. Örneğin mercimek, maş fasulyesi, bezelye oldukça zengin bitkisel protein kaynakları. Bakliyat grubu besinlerin her 100 gramında yaklaşık 8-10 gram civarında protein var. Bitkisel protein zengini besinler listesine fındık, badem, ceviz, fıstık gibi kuruyemişleri de eklemek şart!
Tercihiniz mercimek ve fasulye olsun
Kuru fasulye, nohut, mercimek ve barbunya en güçlü bitkisel protein kaynakları arasında gösteriliyor. Hatta ihtiva ettikleri protein miktarı onların neredeyse etle bile mukayese edilmelerine sebep oluyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Mükemmel bir iyi yaşlanma hapı: Motivasyon 06 Mayıs 2024 | 520 Okunma Türkiye yaşlanıyor 04 Mayıs 2024 | 1.004 Okunma D3 mü K2 mi 02 Mayıs 2024 | 672 Okunma Ekmek mi şeker mi 29 Nisan 2024 | 1.494 Okunma Yeni yaşınız kutlu olsun... Epigenetik yaş 25 Nisan 2024 | 491 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar