Mitokondrileriniz ne kadar genç?

Mitokondri DNA'larımızın genç kalması, güçlü olması, erken yıpranmaması, fazla örselenmemesi lazım. Bunun en etkili yolu da düzenli yapılan egzersiz çalışmaları. Mitokondrileri daha uzun...


Mitokondri DNA'larımızın genç kalması, güçlü olması, erken yıpranmaması, fazla örselenmemesi lazım. Bunun en etkili yolu da düzenli yapılan egzersiz çalışmaları. Mitokondrileri daha uzun genç ve sağlıklı tutabilmek için bazı desteklerden de faydalanmamız mümkün. Mesela mı? Buyurun...
Bizi beklenenden daha hızlı yaşlandıran şeylerden biri de “mitokondrial DNA”mızın eskiyip yıpranması.
Biliyorsunuz, mitokondriler hücrelerimizin enerji üretim merkezlerimiz. İhtiyaç duyduğumuz enerjinin neredeyse tamamı bu minicik organellerde üretiliyor. Dolayısıyla hücrelerimizin gençliği –yani bizim gençliğimiz- bir ölçüde mitokondrilerimizin gençliği, gücü, kuvveti ile de doğrudan bağlantılı.
Mitokondri yaşlanmasının temel belirleyicilerinden biriyse onun kendine özel DNA yapısı.
Onların DNA yapıları da tıpkı hücre çekirdeğinde yer alan DNA’mızın yaşlanıp yıpranması kadar önemli bir “yaşam süresi” ve “hayat enerjisi” belirleyicisi.
Netice şu: Mitokondri DNA’larımızın da genç kalması, güçlü olması, erken yıpranmaması, fazla örselenmemesi lazım.
Bunun en etkili yolu da düzenli yapılan egzersiz çalışmaları. Her gün yapılan düzenli yürüyüş aktiviteleri işte bu noktada da son derece önemli bir belirleyici. Peki mitokondrilere destek olabilecek doğal bazı şifalı moleküller var mı? Varsa onlardan da faydalanmak mümkün mü?
İyi haber şu: Mitokondrileri daha uzun genç ve sağlıklı tutabilmek için bazı desteklerden faydalanmamız mümkün.
Mitokondri için 5 doğal destek
Mitokondrial DNA’yı yaşlanmadan koruyabileceği düşünülen 5 doğal madde var. Bu 5 doğal maddenin adlarını bir kenara yazın: Alfa lipoik asit, rezveratrol, asetil-L carnitin, koenzim Q-10 ve folik asit. Berkeley Üniversitesi ve Harvard Üniversitesi’nde yapılan bazı çalışmalarda ulaşılan bulgular da bu desteklerin mitokondrial DNA’yı yaşlanmaktan koruyabileceğini düşündürüyor.
Eğer bu düşüncenin ispatlanmasına kadar geçecek sürenin “kaybedilmiş bir zaman” olacağını düşünüyorsanız bu doğal desteklerden siz de hemen yararlanabilirsiniz (yararlananlar var!).
Bu maddeleri ne dozlarda, hangi süre ile kullanmanız gerektiğini öğrenmek için biraz araştırma yapmanız ve biraz çalışmanız gerekiyor.
Bunların besinlerde yaygın olarak bulunduğunu ve akılcı beslenme planları ile vücuda kazandırılabileceklerini de unutmayın.
Ve küçük bir kopya: Günde 100-200 mg alfa lipoik asit, 50-100 mg koenzim Q-10, 500-1000 mg asetil-L carnitin ile mitokondrial DNA’nıza destek olmaya hemen başlayabilirsiniz.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Mükemmel bir iyi yaşlanma hapı: Motivasyon 06 Mayıs 2024 | 453 Okunma Türkiye yaşlanıyor 04 Mayıs 2024 | 782 Okunma D3 mü K2 mi 02 Mayıs 2024 | 670 Okunma Ekmek mi şeker mi 29 Nisan 2024 | 1.491 Okunma Yeni yaşınız kutlu olsun... Epigenetik yaş 25 Nisan 2024 | 490 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar