Koruyucu aspirin yutmalı mıyız?

40'ını geçen herkes "bebek" ya da "kalp dozu" olarak da bilinen "düşük doz" Aspirin yutup damarlarını korusun mu? Sorunun cevabı net ve açık değil. Bence bu konuda da her sağlık sorununda olduğu gibi "kişiye...

40'ını geçen herkes "bebek" ya da "kalp dozu" olarak da bilinen "düşük doz" Aspirin yutup damarlarını korusun mu? Sorunun cevabı net ve açık değil. Bence bu konuda da her sağlık sorununda olduğu gibi "kişiye özel" davranmak gerekiyor. Nedeni şu…

Yüksek risk grubunda biriyseniz günde bir kez düşük doz (75-100 mg) Aspirin kullanıp kullanmama konusunu doktorunuzla konuşmanızda fayda var ama bu işi doktorunuzla konuşup onun fikrini almadan sakın yapmayın.
Zira mide ülseriniz ya da gastritiniz varsa ve siz her gün bir Aspirin yutarsanız midenizde kanamaya neden olabilirsiniz.
Ya da yüksek tansiyon probleminiz varsa ve siz düzenli Aspirin yutuyorsanız en ufak bir tansiyon yükselmesi sizde beyin kanamasına yol açabilir.
Özetle, masum gibi görünen Aspirin'de bile bazı riskler, tehlikeler söz konusu. Risk grubundakilerde Aspirin'le korunmak bir avantaj sağlayabilir belki ama dediğim gibi artıları ve eksileri değerlendirerek son kararı siz değil doktorunuz vermeli!
Diğer taraftan 40'lı, 50'li yaşlardan sonra gelişebilecek pıhtılaşmaları ve bunlara bağlı damarsal sorunları azaltmak için düzenli olarak her gün düşük dozda Aspirin kullanmanın sağlık için ne kadar gerekli olduğu konusundaki tartışmalar da hâlâ sürüyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hücremizdeki hazine egsozomlar 18 Mayıs 2024 | 129 Okunma Egzersiz neden çok gündemde 16 Mayıs 2024 | 665 Okunma Bizi daha iyi bir hayat bekliyor 13 Mayıs 2024 | 513 Okunma Ömrünüz nasıl olsun uzun mu, sağlıklı mı 11 Mayıs 2024 | 449 Okunma Hazzı ıskalamayın 09 Mayıs 2024 | 803 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar