Köprüden önce son çıkış...

Yaz kapıda falan değil, ciddi ciddi ve çoktan geldi. Neticede de fazla kilolardan kurtulmak için son 3-4 haftaya girildi. Yani bitiş çizgisi çok yakın ve sanki “köprüden önceki son çıkış” durumu var....

Yaz kapıda falan değil, ciddi ciddi ve çoktan geldi. Neticede de fazla kilolardan kurtulmak için son 3-4 haftaya girildi. Yani bitiş çizgisi çok yakın ve sanki “köprüden önceki son çıkış” durumu var. Peki ne yapmalı? Neler hemen ve anında devreye sokulmalı. Eğer kalıcı ve etkili bir sonuç arzu ediyorsanız şu noktalara odaklanın, yani bazı sorular var, onları yanıtlamaya bakın. O sorular ve yanıtları neler diyorsanız buyurun...

HATIRLATMA 1
Neden kilo alıyorsunuz öğrenin 
Önce şu soruların yanıtını araştırın. Bir sağlık sorununuz mu var? Duygusal bir problem mi yaşıyorsunuz? Stres altında mısınız? Fazla mı gıda tüketiyorsunuz?
Az mı hareket ediyorsunuz? Hızlı ve çok mu yiyorsunuz? Sorunlu besinleri (şekerli yiyecek ve içecekler, un, nişasta zengini besinler) fazlaca mı tüketiyorsunuz? Alkolü çok mu abarttınız? Şekerli içecekleri fazla mı artırdınız?

HATIRLATMA 2
Vermeniz gereken 3-5 kilonun üzerindeyse size destek olacak birini bulun
En uygun destekçiniz aile bireylerinizden biri olsun. Mesela eşiniz, mesela çocuklarınız ya da kardeşleriniz.
İş arkadaşlarınız, komşularınız, yakın görüştüğünüz dostlarınız da destek grubunda yer alabilir.
Düzenli hesap verdiğiniz birileri var mı? Sorunlarınızı çözmede destek aldığınız bir doktor, diyetisyen ya da beslenme merkezinin olması programınızı düzenli olarak sürdürmenize yardımcı olacaktır.

HATIRLATMA 3
Duygusal yeme sorununuzun olup olmadığını araştırın
Çoğumuz sosyal sorunlar (evlenme, boşanma, işsizlik, uyumsuzluk), gerginlik, stres, öfke, depresyon gibi ruhsal değişimler durumunda gereksiz yere gıda tüketme eğilimindeyiz.
Böyle durumlarda duygularınızla baş etmenin gıda dışında bir yönetimini bulmak zorundasınız. Çünkü duygusal açlığı gidermek fiziksel açlığı gidermekten çok daha zordur ve çok daha fazla gıda tüketimi gerektirir.

HATIRLATMA 4
Aktivite meselesini dikkate alın  
Çünkü “sadece diyet” asla yeterli olmaz. Aktivite ile birleştirildiğinde hem daha hızlı ve etkili kilo kaybı sağlanır, hem de daha iyi motive olunur.
Ayrıca aktivite kilo verdirmese bile kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar ve gıda tüketiminizi sınırlar.
Unutmayın: Her gün tempolu yürümeden kilo veremezsiniz. Yürüyemiyorsanız eğer çömelme egzersizi yapacaksınız. Olmadı mı? Yüzeceksiniz ama tempolu ve etkili bir yüzüş olacak. Olmadı mı? Hafif ağırlıklarla kaslara yükleneceksiniz.
Haaa, oturmak da yok çok! Mümkün olan her anı ayakta geçireceksiniz. Sadece ayakta durmak bile kilo kaybını hızlandırabiliyor. Bu kesin!

HATIRLATMA 5
Popüler diyetlerden uzak durun
Televizyonlarda görüp işittiğiniz, gazetelerden kestiğiniz diyet listeleri sağlığınızı bile bozabilir.
Uzmanlar bu tür fotokopi diyetlerin en büyük tehlike olduğu konusunda hemfikirler. Bu tür diyetlere itibar etmeyin. Mesele net ve açık. Az yiyin, düşük kalorili yiyin, seyrek yiyin! Hepsi bu!

HATIRLATMA 6
Kaçamakları saklamayın
Küçük ya da büyük kaçamaklarınız her zaman olacaktır. Bütün mesele bu gibi kaçamakları sınırlı tutmakta, abartmamakta.
Her kaçamağı programı yürüten kişi ve ekiple samimiyetle paylaşmakta, tabii ki kaçamaklarla yaptığınız günahı hemen ve aynı gün geri ödemekte. Biz buna “borcunu ödemek prensibi” diyoruz. Akşam biraz fazla mı kaçırdınız, ertesi gün biraz az yiyin ve daha çok hareket edin.
Bugün egzersiz yapmadınız mı? Akşam yemeğinizi hafifletin, yarınki egzersize 10-15 dakika ekleyin.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni yaşınız kutlu olsun... Epigenetik yaş 25 Nisan 2024 | 446 Okunma Epigenetik besinlerde ilk 10 22 Nisan 2024 | 439 Okunma Beslenmede yeni bir çağ başlıyor 20 Nisan 2024 | 520 Okunma Yeni bir iyi hayat sırrı: Sinaptik plastisite 18 Nisan 2024 | 534 Okunma Hangi vitamin daha değerli 15 Nisan 2024 | 729 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar