Kanser ve gen ilişkisi neden önemli?

Bazı kanserler genetik mirasla doğrudan bağlantılı. Örneğin BRCA1 veya BRCA2 genlerinde mutasyon olanlarda, meme ve yumurtalık kanseri görülme riski çok yüksek. Bazı kanserler genetik mirasla doğrudan...

Bazı kanserler genetik mirasla doğrudan bağlantılı. Örneğin BRCA1 veya BRCA2 genlerinde mutasyon olanlarda, meme ve yumurtalık kanseri görülme riski çok yüksek.

Bazı kanserler genetik mirasla doğrudan bağlantılı. Mesela meme ve yumurtalık kanseri böyle tümörler. BRCA1 veya BRCA2 genlerinde mutasyon olanlarda, meme ve yumurtalık kanseri görülme riski çok yüksek. Bu kişiler ne kadar iyi korunurlarsa korunsunlar meme ve yumurtalık kanserine yakalanma ihtimallerini yüzde 90'ların altına düşüremiyorlar.
Böyle olduğu için de bazı kadınlar bu tür genetik bir mutasyonun varlığını öğrendiklerinde radikal bazı kararlar alma yoluna gidebiliyorlar. Amerikalı ünlü film yıldızı Angelina Jolie'nin önce memelerini, sonra yumurtalıklarını aldırmasının nedeni de bu.
Kanser-gen ilişkisi söz konusu olduğunda listeye kalınbağırsak, mide ve tiroid kanserleri de giriyor. Tiroidin medüler kanseri tipinde genetik risk yüzde 100'lere kadar çıkabiliyor. Neyse ki medüler tiroid kanserlerine çok seyrek rastlanıyor.
Sık görülen papiler tiroid kanserinde ise genetik risk yüzde 80'ler civarında. Böyle olduğu için de kardeşlerden ya da anne-babalardan birinde papiler kansere rastlandığında diğer aile bireylerindeki nodüller (özellikle soğuk ve tek nodüller) daha yoğun takibe alınıyor.
Kısacası kanserlerin bazıları genetik mirasla ilişkili. İşte bu nedenle "aile hikayenizde kanser var mı, varsa hangi kanserler daha yoğun, hangileri daha sık görülmüş?" öğrenmenizde fayda var. Unutmayalım ki tedbir tedaviden daha etkili, kolay ve ucuz bir seçenektir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hücremizdeki hazine egsozomlar 18 Mayıs 2024 | 129 Okunma Egzersiz neden çok gündemde 16 Mayıs 2024 | 665 Okunma Bizi daha iyi bir hayat bekliyor 13 Mayıs 2024 | 513 Okunma Ömrünüz nasıl olsun uzun mu, sağlıklı mı 11 Mayıs 2024 | 449 Okunma Hazzı ıskalamayın 09 Mayıs 2024 | 803 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar