Kahve: faydalı mı zararlı mı?

Kahvenin 'sorunu' içerdiği kafein. Makul miktarda tüketirseniz, bu 'sorun' da ortadan kalkar. Ama ne kadar? İşte bu yazıda bulcağınız da tam bu miktar... Her gün yeni ve farklı bir "beslenme tavsiyesi" ile...

Kahvenin 'sorunu' içerdiği kafein. Makul miktarda tüketirseniz, bu 'sorun' da ortadan kalkar. Ama ne kadar? İşte bu yazıda bulcağınız da tam bu miktar...

Her gün yeni ve farklı bir "beslenme tavsiyesi" ile karşılaşıyoruz.
Tavsiyeler birbirinden farklı, hatta birbirinin tersi olduğu için de kafamız karışıyor. Keyifle içtiğimiz kahve de bundan nasibini aldı.
Kimi çıkıp "kahve safra kesesine zararlı, ülser, çarpıntı yapıyor, hatta karaciğer, pankreas kanserine sebep olabiliyor" dedi, kimi de "kahvenin zararı filan yok, çocuklarınıza bile rahatlıkla içirebilirsiniz" tavsiyesinde bulundu.
İşi biraz daha ileri götürüp "kahve ilaç gibidir, antioksidandır, uyarandır, enerji verir, belleği korur" deyip sınırsız kahve içmeyi önerdi. Peki, bunların hangisi doğru? Kim haklı, kim haksız?

RİSK: FAZLA KAFEİN

Her şeyden önce şunu bilmenizi öneririm:
Kahve konusunda da –tıpkı yumurta, tereyağı konusunda olduğu gibi- bugün haklı olanlar yarın haksız, yarın haklı olanlar öbür gün haksız olabilirler.
Nedeni şu: Herhangi bir besin hakkında fikir ileri sürenlerin çoğu yerleşik, genel kabul görmüş, denenmiş bilgilerden ziyade önlerine gelen yeni bir araştırmanın sonuçlarına bakarak karar ve akıl veriyor. Oysa genelde doğrular uzun süre aynı kalıyor ve pek değişmiyor.
Kahvede de doğrular şimdilik aynı.
Kahvenin riski içindeki kafeinin fazlalığı. Ama hem kahve çok keyifli bir içecek hem de kafeinin "MAKUL" miktarları zararlı değil. Dahası uyanıklık halini arttırmak, motive etmek, hatta dinçlik hissi yaratmak gibi bir avantajı bile var (Ben de güne sabah çayımı takiben mutlaka bir fincan filtre kahve ile başlayanlardanım).
Peki, sınır ne o zaman?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hücremizdeki hazine egsozomlar 18 Mayıs 2024 | 129 Okunma Egzersiz neden çok gündemde 16 Mayıs 2024 | 665 Okunma Bizi daha iyi bir hayat bekliyor 13 Mayıs 2024 | 513 Okunma Ömrünüz nasıl olsun uzun mu, sağlıklı mı 11 Mayıs 2024 | 449 Okunma Hazzı ıskalamayın 09 Mayıs 2024 | 803 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar