Kadınların başı daha çok ağrıyor

"Bunca yıllık hekimlik yaşantınızda en sık duyduğunuz yakınmalar hangileri" diye sorsalar sanırım baş ağrısı, yorgunluk ve hazımsızlığı ilk sıralarda sayarım. Başımızı...

"Bunca yıllık hekimlik yaşantınızda en sık duyduğunuz yakınmalar hangileri" diye sorsalar sanırım baş ağrısı, yorgunluk ve hazımsızlığı ilk sıralarda sayarım. Başımızı ağrıtan o kadar çok neden var ki!

Uzmanlar başımızı ağrıtabilecek en az 200 farklı sorun olduğunu söylüyor ve ardından şunu ekliyorlar: Kadınların başı erkeklerden daha sık ve çok ağrıyor.
Baş ağrıtan sorunlardan bazıları doğrudan baş ağrısı ile kendini gösteren sağlık problemleri, örneğin gerilim tipi baş ağrısı ya da migren gibi.
Bazılarının ise arkasında farklı nedenler, hatta ciddi hastalıklar yatabiliyor; damarsal problemler, enfeksiyon ya da tümör gibi...
Baş ağrısı konusunda yapılan birçok çalışmanın sonucuna bakacak olursak, yaşam biçimimiz bu biçimde değişmeyi sürdürdükçe başımız daha çoook ağrıyacak!
Gündelik yaşamın yükleri, sosyal olaylar, haberler, ekonomik sorunlar, ev ve iş yaşamındaki gelgitlerin hepsi baş ağrıtmaya yetiyor da artıyor bile! Yiyip içtiklerimizden tutun kullandığımız teknolojik cihazlara kadar hayatımıza giren pek çok yeni ürün başımızı ağrıtabiliyor.
Cep telefonları, bilgisayarlar, kablosuz internet bağlantıları, televizyon yayınları, dağ tepe her yerde karşımıza çıkan baz istasyonları, sokaklarda bile peşimizi bırakmayan radyo frekans dalgaları, fast-food yiyecekler, "monosodyum glutamat"tan zengin hazır gıdalar, hepsi birer baş ağrısı nedeni olabiliyor.
Tüm bunlara bir de büyük kentlerin hızlı hayat temposu, başarı odaklı yaşam tarzı ve bunların yarattığı stres, depresyon, ruhsal problemler ve uyku sorunları da eklenince nasıl olsun da başımız ağrımasın?
Psikolojik sorunlar da önemli bir baş ağrısı nedeni. Depresyonun çoğu zaman ilk işaretinin baş ağrısı olduğunu biz hekimlerden sık sık duyuyorsunuz.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hücremizdeki hazine egsozomlar 18 Mayıs 2024 | 129 Okunma Egzersiz neden çok gündemde 16 Mayıs 2024 | 665 Okunma Bizi daha iyi bir hayat bekliyor 13 Mayıs 2024 | 513 Okunma Ömrünüz nasıl olsun uzun mu, sağlıklı mı 11 Mayıs 2024 | 449 Okunma Hazzı ıskalamayın 09 Mayıs 2024 | 803 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar