İnsülin direncini yenmenin 3 yolu

Kilo problemi yaygınlaştıkça "insülin direnci"ni daha sık konuşur olduk. Nedeni açık: Öğrendik ki "obezite patlamasının" en büyük nedeni o. Ayrıca "karın-göbek-bel" bölgesinde biriken, bel...


Kilo problemi yaygınlaştıkça "insülin direnci"ni daha sık konuşur olduk. Nedeni açık: Öğrendik ki "obezite patlamasının" en büyük nedeni o. Ayrıca "karın-göbek-bel" bölgesinde biriken, bel çevresini genişletip "göbek-gıdı büyüten" de o! Bizi şişmanlatan fazla yağlar sadece "oburluktan" değil, biraz da insülin fazlalığı ve insüline hücresel cevapsızlıktan kaynaklanıyor. İnsülin-şeker ilişkisinin bozulması bir süre sonra yağlanma, kilo artışı ve hatta...
Direncin sebebi ne?
İnsülin, pankreas bezinden salgılanıp kanda şeker seviyesini düzenleyen bir hormon.
Kandaki şekerin kaynağı ise besinlerle alınan şeker ile şeker dışında kalan karbonhidratlar, özellikle de un ve nişasta zengini besinler (pirinç pilavı, beyaz ekmek, fırın-pastane ürünleri, makarna vb.).
Şekerin her türlüsü ve her çeşit karbonhidrat (her türlü tahıl ürünü, bakliyat, sebze ve meyveler) neticede kana şeker olarak ulaşıyor. Kandaki şeker de kandan insülin aracılığıyla alınıp hücrede enerji üretimi için yakıt olarak kullanılıyor.
Özetle şekerin yakılabilmesi için insüline mutlaka ihtiyaç var.
Ne var ki kan şekeri fazla yükselecek olursa pankreas bezi çok fazla insülin salgılamaya başlıyor.
Bu durumda hücrelerin insüline karşı duyarlılığı da zaman içinde yavaş yavaş azalıyor.
Sonuçta kan, şeker ve insülin kaynarken (!) hücrelerimiz açlıktan kıvranıyor.
Yani “un var, şeker var ama helva yok” gibi bir durum...
Kullanılamayan şeker kanda zaten bol bulunan insülin tarafından yağa (trigliserid) çevrilip karaciğerde, karın içinde, kalçada, belde depolanmaya başlıyor. Sonrası malum: Gelsin kilolar, büyüsün beller ve kalçalar!
Kimin riski yüksek?
Kilo sorunu olan biri fazla yağları bel, göbek ve karın bölgesinde biriktiriyorsa, bu o kişide “insülin direnci” olabileceğinin ilk işaretidir. O kişinin açlık şekeri 100’ün üstünde (ve/veya), 2. saat tokluk şekeri 140’tan, açlık trigliseridi 150’den fazla, iyi kolesterol HDL’si kadınlar için 50’den, erkekler için 45’ten düşük, açlık insülini 8-10’dan yüksekse bu ihtimal daha da artar.
Peki bu problem nasıl çözülecek? İnsülin direnci nedeniyle kilo alımı nasıl önlenecek ve daha da önemlisi alınan kilolar nasıl verilip yeniden geri gelmeleri nasıl önlenecek? Bunun için 3 süreci birlikte yürütmek zorunlu.
Nedir o süreçler? Çözümleri yandaki kutularda bulabilirsiniz.
Dirence doğal çözümler
İnsülin seviyesini azaltmak için destek olarak kromdan faydalanmak mümkün. Günde 200-400 mg kromium pikolinot faydalı olabiliyor ama krom desteğinin gücünü abartmamak gerekiyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Mükemmel bir iyi yaşlanma hapı: Motivasyon 06 Mayıs 2024 | 519 Okunma Türkiye yaşlanıyor 04 Mayıs 2024 | 1.004 Okunma D3 mü K2 mi 02 Mayıs 2024 | 672 Okunma Ekmek mi şeker mi 29 Nisan 2024 | 1.494 Okunma Yeni yaşınız kutlu olsun... Epigenetik yaş 25 Nisan 2024 | 491 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar