Hafızamız mı yoksa kafamız mı bozuk?

Son dönemde çok sayıda kişi konsantrasyon ve hatırlama sorunu yaşıyor. Acaba bir unutkanlık salgını mı var? Yoksa, sorun ne?Unutkanlık zaten yaygın bir sorundu ama son günlerde sanki zirve yaptı! Çok sayıda...

Son dönemde çok sayıda kişi konsantrasyon ve hatırlama sorunu yaşıyor. Acaba bir unutkanlık salgını mı var? Yoksa, sorun ne?
Unutkanlık zaten yaygın bir sorundu ama son günlerde sanki zirve yaptı! Çok sayıda yetişkinin “Kafamı toplayamıyorum, bir konuya uzun süreli odaklanamıyorum, sık sık da sözcükleri hatırlama sorunu yaşıyorum” demeye başladığı kesin. Peki bir unutkanlık salgını mı var? Tabii ki böyle bir şey yok. Sorun bellek bozukluğu da değil. Sorun daha çok kafa bozukluğu ile ilgili.
Normal yaşamda çevremizde olup biten pek çok uyaran bizim dikkatimizi çekme yarışındadır.
Bir bilgiyi daha sonra hatırlamak üzere hafızamıza kaydetmek içinse öncelikle ona konsantre olmamız, dikkatimizi yoğunlaştırıp onu belleğimize sağlam şekilde kaydetmemiz lazım.
Bunun yolu da çevreden gelen dikkat dağıtıcı uyarıları engellemekten, stresi az, huzuru bol bir hayat tarzını sürdürmekten geçer. Özellikle duygu durum bozukluğu/anksiyete ve yoğun stres baskısı hem odaklanmayı hem de hatırlamayı engelleyebiliyor. Üst üste yaşadığımız toplumsal travmalar, gelecekle ilgili kaygılar ise belleğimizin en büyük düşmanları.
Daha sakin kalmaya, daha huzur odaklı olmaya çalışmanızı öneriyorum...
Bunlar olmadan olmuyor...

DEMİR: Demir eksikliğine kadınlarda çok sık rastlanır ve saç dökülmesinin başlıca nedenlerinden biri demirdir. Eğer saçlarınız dökülüyorsa bir demir eksikliğinin söz konusu olup olmadığını anlamak için kan testi yaptırmanız yeterli.
BİOTİN: Çalışmalar, bazı erkeklerde günde 100 miligram biotin takviyesinin saç dökülmesini önleyebileceğini gösteriyor. Yumurta sarısı, et, süt, tuzlu su balığı, soya fasulyesi ve bakliyatta bulunan bu besin öğesinden kendinizi mahrum etmeyin.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Mükemmel bir iyi yaşlanma hapı: Motivasyon 06 Mayıs 2024 | 516 Okunma Türkiye yaşlanıyor 04 Mayıs 2024 | 986 Okunma D3 mü K2 mi 02 Mayıs 2024 | 671 Okunma Ekmek mi şeker mi 29 Nisan 2024 | 1.494 Okunma Yeni yaşınız kutlu olsun... Epigenetik yaş 25 Nisan 2024 | 491 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar