Gıda alerjileri: Efsaneler ve gerçekler

Yumurta yiyince kaşınan, muz yiyince kurdeşen döken, çilek yiyince kabaranlarla siz de karşılaşmış olmalısınız ve belki de onlardan biri de sizsiniz. Kısacası gıda alerjileri sık karşılaşılan...

Yumurta yiyince kaşınan, muz yiyince kurdeşen döken, çilek yiyince kabaranlarla siz de karşılaşmış olmalısınız ve belki de onlardan biri de sizsiniz. Kısacası gıda alerjileri sık karşılaşılan bir problem. Ama ne var ki onlar hakkında da bildiklerimizin ya da konuştuklarımızın çoğu bilimsel gerçekleri yansıtmayan şehir efsaneleri. Mesela mı? Buyurun...

* EFSANE 1: GIDA ALERJİSİ YAYGINDIR
Gerçek: Genel nüfusun yaklaşık yüzde 25'inin gıda alerjisine sahip olduğu düşünülse de, bu kesinlikle gerçeği yansıtmayan bir rakamdır. Oysa gerçekte alerjiden muzdarip çocuklar yüzde 6, erişkinler ise yüzde 2'yi geçmez.
Gerçek anlamda gıda alerjisi tablosu, bağışıklık sisteminin bazı besin maddelerine karşı oluşturduğu tepkidir. Bağışıklık sistemi bu maddeleri bir düşman gibi algılar. Çoğu kişi, bazı gıdaları fazla miktarda tükettikten bir süre sonra oluşan sindirim sistemi rahatsızlıklarını gıda alerjisi sanır. Aslında bu bir gıda intoleransıdır.

* EFSANE 2: GIDA ALERJİSİ OLANLARIN SORUNU ONLARIN ÇİLEK VE DOMATESE KARŞI ALERJİK OLMALARIDIR
Gerçek: Birçok gıda alerji nedeni olabilir. Ancak, bunlar içinde en sık alerjik reaksiyona neden olanlar ceviz, yer fıstığı, süt, yumurta, soya, buğday, balık ve kabuklu deniz ürünleridir. Bu saydığım sekiz gıda maddesi, tüm gıda alerjilerinin yaklaşık yüzde 90'ını oluşturur. Gıda alerjisinden korunmak için hangi besin maddesine karşı alerjiniz olduğu testlerle belirlendikten sonra bu gıdadan uzak durmayı öğrenmelisiniz.
Bunun için dışarıda yemek yerken mönüleri dikkatle incelemeli, marketlerde etiketleri baştan sona okumalı, karışık gıdalar tüketirken bunların içinde alerjik olduğunuz maddenin bulunmadığından emin olmalısınız.
Çocuğunuzda gıda alerjisi varsa okul çevresini ve diğer yardımcı personeli mutlaka uyarmalısınız. Bu kişilerin çocuğunuzun hangi gıdaya karşı alerjisi olduğunu ve bu gıdadan yanlışlıkla tüketirse hangi önlemlerin alınması gerektiğini bilmeleri son derece önemlidir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hücremizdeki hazine egsozomlar 18 Mayıs 2024 | 129 Okunma Egzersiz neden çok gündemde 16 Mayıs 2024 | 665 Okunma Bizi daha iyi bir hayat bekliyor 13 Mayıs 2024 | 513 Okunma Ömrünüz nasıl olsun uzun mu, sağlıklı mı 11 Mayıs 2024 | 449 Okunma Hazzı ıskalamayın 09 Mayıs 2024 | 803 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar