Egzersiz: Sabah mı akşam mı?

Egzersizle ilgili "sıkça sorulan sorular"ın başında "günün hangi saatinin en uygun zaman olduğu" ve "ne süreyle yapılmasının en yararlı sonucu verdiği" yer alıyor. Bu konuda çok farklı görüşler...

Egzersizle ilgili "sıkça sorulan sorular"ın başında "günün hangi saatinin en uygun zaman olduğu" ve "ne süreyle yapılmasının en yararlı sonucu verdiği" yer alıyor. Bu konuda çok farklı görüşler var. Biz de bilgi ve deneyimlerimizden yola çıkarak bir "eğrisi-doğrusuyla sabah ya da akşam egzersizi özeti" hazırladık.

Kliniğimize başvuran herkese, yaşına, sağlık durumuna, zevkine uygun bir aktivite bulmasını ve düzenli olarak yapmasını öneriyoruz. Hele yürüyüş konusunda son derece ısrarcıyız.
Bıkmadan, usanmadan yürümenin yararlarını anlatıyor ve "yürüyün, yürüyün, yürüyün" diyoruz.
Egzersizle ilgili "sıkça sorulan sorular"ın başında "günün hangi saatinin en uygun zaman olduğu" ve "ne süreyle yapılmasının en yararlı sonucu verdiği" yer alıyor.
Bu konuda çok farklı görüşler var. Karşıt tezler öne süren uzmanların yorumları kafa karıştırıyor.
Biz de olgularımıza bir yön vermesi amacıyla bilgi ve deneyimlerimizden yola çıkarak bir "eğrisiyle-doğrusuyla sabah ya da akşam egzersizi özeti" hazırladık. Ama şunu şimdiden söylemek isteriz: Egzersizin sabah mı, akşam mı yapılacağı ve ne zaman yapıldığında daha faydalı olacağı "kişisel" bir seçim gibi görünüyor.
Bize sorarsanız "ardıç kuşları" sabah egzersizlerini, "gece kuşları" da akşam egzersizlerini tercih etmeli.
Daha detaylı bilgileri sayfamızdaki kutularda bulacaksınız.
BİR BİLGİ
Sabah yağ yakar
Çoğu insan sabahları enerjisinin gayet yüksek olduğunu ve gün içerisinde yorularak inişe geçtiğini söyler. Doğrudur da...
Verimli bir uyku ile geçen geceden sonra, sabah kahvaltıdan hemen önce egzersiz yapmak, duş alıp proteini, yağı, karbonhidratı ve posası yerli yerinde bir kahvaltı ile evden çıkmak bütün güne yayılacak bir enerji sağlayabilir. Arınmış beden ve zihinle günlük yaşama başlamak her şeye daha pozitif yaklaşmanızı sağlayabilir.
Akşama bırakılan spor, gün içerisindeki yüksek tempo ve yoğun stres nedeniyle hem zor gelebilir hem de kaytarmak için bahanesi bol olabilir.
Sabah kahvaltıdan önce yapılan egzersiz sırasında kan şekeri düzeyi nispeten düşük olduğu için vücut, depolarındaki yağları (glikojen) şekere çevirerek (glikojenolizis) kas hücrelerine enerji kaynağı yaratır.
Spordan sonra yenen kahvaltı da çok verimli bir biçimde kullanılır. Alınan besinsel yüklerin depolanma oranı düşüktür.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hücremizdeki hazine egsozomlar 18 Mayıs 2024 | 129 Okunma Egzersiz neden çok gündemde 16 Mayıs 2024 | 665 Okunma Bizi daha iyi bir hayat bekliyor 13 Mayıs 2024 | 513 Okunma Ömrünüz nasıl olsun uzun mu, sağlıklı mı 11 Mayıs 2024 | 449 Okunma Hazzı ıskalamayın 09 Mayıs 2024 | 803 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar