D vitamini eksikliğinin 6 işareti

D vitamini rezervlerimizin azaldığını gösteren, en azından "İşte bu sorun benim D vitaminine ihtiyacım olduğuna işaret ediyor" dedirten ciddi, net ve açık bir belirti yok. Ama yine de müphem bazı problem ya da...

D vitamini rezervlerimizin azaldığını gösteren, en azından "İşte bu sorun benim D vitaminine ihtiyacım olduğuna işaret ediyor" dedirten ciddi, net ve açık bir belirti yok. Ama yine de müphem bazı problem ya da işaretler var ve onlarla karşılaşanların aklına "D vitamini rezervim azalmış olabilir mi?" sorusu da gelmeli. O işaretlerden bazıları şunlar...
1- DEPRESYON: D vitamini azlığının depresyon eğilimine yol açabileceğini gösteren güçlü kanıtlar var. 2013’te yapılan bir meta-analiz, bu bilgiyi net ve açık olarak doğrulamış. Bir başka çalışmadaysa depresyon sorunu olanların yüzde 65’inde D vitamini rezervleri düşük bulunmuş.
2- SAÇ DÖKÜLMESİ: Saç dökülmesinin farklı nedenleri var. Sık karşılaşılan sebeplerden birinin D vitamini eksikliği olduğu ise kesin. Özellikle bir tür bağışıklık bozukluğu ile bağlantılı saç kaybı probleminde (alopecia areata) D vitamini eksikliğinin önemli bir hazırlayıcı faktör olabileceği düşünülüyor. Hatta bazı hastalarda saça dışarıdan/doğrudan D vitamini analogu (calcipotriol) uygulanarak başarılı sonuçlar bile alınmış.
3- KAS AĞRILARI: Eğer sık sık tekrarlayan kas ağrılarından ya da inatçı ve gezici ağrılı sorunlardan yakınıyorsanız, bu durumun da D vitamini eksikliği ile bağlantılı olabileceği aklınızda olsun. Güvenilir bir çalışmada (von Kanel ve arkadaşları/Painmed/2014) kronik kas ağrılarından yakınanların yüzde 71’inin D vitamini rezervlerinin olması gerekenin çok altında kaldığı belirlenmiş.
4- KEMİK AĞRILARI: D vitamini noksanlığı ile osteoporoz arasında ciddi bir bağlantının olduğu zaten biliniyor ve kalsiyumun bağırsaklardan emilmesinde, kemikler tarafından kullanımında ve böbreklerce korunmasında D vitaminin mühim bir rol oynadığı klasik bir bilgi. D vitamini noksanlığının çocuklarda kemik gelişimini olumsuz etkilediği, menopozlu kadınlarda da kemik kaybını hızlandırdığı ise kesinleşmiş bir bulgu. Özellikle sırt bölgenizde ve belinizde geceleri belirginleşen ağrılardan yakınıyorsanız D vitamini rezervlerinizi kontrol ettirmenizi öneririm.
5- YORGUNLUK ve BİTKİNLİK: Kronik yorgunluk sorunu ile D vitamini noksanlığı da birbirleriyle yakından ilişkili sorunlar. Özellikle yorgun kadınların çoğunda problemin D vitamini noksanlığı ile bağlantılı olabileceğini gösteren bazı çalışmalar var. Bir çalışmada (Ecemis GC ve arkadaşları/2013) bu bilgi net ve açık olarak doğrulanmış.
6- BAĞIŞIKLIK ZAYIFLAMASI: Sık tekrarlayan bakteriyel veya viral enfeksiyonlardan yakınıyorsanız ve de “Bağışıklık sistemim neden bu kadar zayıfladı?” sorusuna net ve açık bir cevap arıyorsanız problemin D vitamini noksanlığı ile ilgili olabileceği aklınızda olsun ve bir laboratuvara gidip D vitamini rezervinizi ölçtürün. Farklı merkezlerde yapılan çalışmalar net ve açık olarak gösterdi ki; özellikle kış aylarında tekrarlayıp duran sinüzit, bronşit, orta kulak iltihabı, faranjit sorunlarından yakınanların pek çoğu ve soğuk algınlığı, nezle atakları yaşayanların önemli bir kısmı D vitamini fakiri kişiler.
Antepfıstığının kabuğu bile değerli

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Mükemmel bir iyi yaşlanma hapı: Motivasyon 06 Mayıs 2024 | 520 Okunma Türkiye yaşlanıyor 04 Mayıs 2024 | 1.004 Okunma D3 mü K2 mi 02 Mayıs 2024 | 672 Okunma Ekmek mi şeker mi 29 Nisan 2024 | 1.494 Okunma Yeni yaşınız kutlu olsun... Epigenetik yaş 25 Nisan 2024 | 491 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar