Bir enerji hırsızı: hipotiroidi

Kendinizi devamlı bitkin hissediyorsunuz. Hatta bazen depresyonda olduğunuzdan bile şüpheleniyorsunuz. Çevrenizdekilerden "yorgun ve solgun" göründüğünüze dair uyarılar alıyorsunuz. Peki sorun ne? Yorgunsunuz! Enerji seviyeniz...

Kendinizi devamlı bitkin hissediyorsunuz. Hatta bazen depresyonda olduğunuzdan bile şüpheleniyorsunuz. Çevrenizdekilerden "yorgun ve solgun" göründüğünüze dair uyarılar alıyorsunuz. Peki sorun ne?

Yorgunsunuz! Enerji seviyeniz müthiş azaldı, neredeyse bitme noktasında.
Kendinizi devamlı bitkin hissediyorsunuz. Hatta bazen depresyonda olduğunuzdan bile şüpheleniyorsunuz. Ayrıca bir türlü geçmeyen o tatsız kas ve eklem ağrıları da canınızı sıkıyor.
Bitmedi! Kilonuzu korumakta da güçlük çekiyorsunuz. Çok kolay kilo almaya ve zor kilo vermeye başladınız. Saçlarınız da sanki size ihanet ediyor, cansız, mat görünüyor ve çabuk kırılıyor. Tırnaklarınız bile sağlıksız.
Çevrenizdekilerden “yorgun ve solgun” göründüğünüze dair uyarılar alıyorsunuz. Ne yaparsanız yapın göz çevrenizdeki ve yüzünüzdeki şişlikler de bir türlü geçmiyor.
Cildinizdeki kuruluk, ayaklarınızdaki şişme ve giderek kronikleşen kabızlık problemi ise ayrı birer dert olma yolunda.
Üstelik sürekli uyumak istiyorsunuz. Hafızanız da bir garipleşti. Unutkansınız. Konsantre olamıyorsunuz. Ayrıca devamlı da üşüyorsunuz. Peki sorun ne?

UNUTMAYIN
Sinsi, sessiz ve yavaş...
Hipotiroidi çok yavaş gelişen, sessiz ve sinsice seyreden bir sağlık sorunu. Bu nedenle de sıklıkla gözden kaçar. Akla gelmez pek.
Peki ne zaman yetersiz çalışan bir tiroit beziniz olduğundan kuşkulanmanız gerekiyor? Yazının girişindeki belirtilerden biri ya da birkaçı alarma geçmeniz için yeterli aslında.
Yani soğuğa ve sıcağa dayanıksızlık, yorgunluk, kabızlık ve seste kalınlaşma gibi belirtiler herkese tiroit bezinin yetersiz çalıştığını düşündürmeli.
Dermatologlara gitmenize ya da paranızı yeni kremlere yatırmanıza neden olan cildinizdeki kuruluk ve kalınlaşma da hipotiroidinin ilk belirtisi olabilir.
Tiroit beziyle ilgili diğer problemlerde de olduğu gibi bu durumda da hemen bir TSH testi yapılmalı, serbest T3 ve serbest T4 adı verilen tiroit hormonlarının kandaki düzeyleri de analiz edilmeli.

AMAN DİKKAT

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Mükemmel bir iyi yaşlanma hapı: Motivasyon 06 Mayıs 2024 | 520 Okunma Türkiye yaşlanıyor 04 Mayıs 2024 | 1.004 Okunma D3 mü K2 mi 02 Mayıs 2024 | 672 Okunma Ekmek mi şeker mi 29 Nisan 2024 | 1.494 Okunma Yeni yaşınız kutlu olsun... Epigenetik yaş 25 Nisan 2024 | 491 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar